EXTERNE

Nicolae Ciucă: Guvernul va aproba acordul privind ajutorul financiar de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova

Guvernul va aproba acordul privind ajutorul financiar nerambursabil de 100 de milioane de euro convenit cu Executivul de la Chişinău, principalul element pe care România îl oferă pentru sprijinirea parcursului european al Republicii Moldova, a anunţat premierul Nicolae Ciucă, la începutul şedinţei de Guvern.

„Astăzi, în şedinţa de Guvern, vom aproba acordul privind acordarea ajutorului financiar pe care ţara noastră l-a stabilit în şedinţa comună din luna februarie pe care am avut-o la Chişinău cu Guvernul Republicii Moldova şi, astfel, acel ajutor financiar nerambursabil de 100 de milioane va putea fi accesat de către Guvernul Republicii Moldova.

Acordul reprezintă principalul element de sprijinire a eforturilor Republicii Moldova de dezvoltare durabilă şi, desigur, de realizarea a reformelor şi sprijinul pe care noi îl acordăm pentru parcursul european al Republicii Moldova”, a declarat, vineri, Nicolae Ciucă.

Detaliile acestui acord au fost discutate în 11 februarie, după ședința comună a guvernelor României și al Republicii Moldova.

Atunci, Nicolae Ciucă a declarat că acordul privind asistența financiară nerambursabilă de 100 milioane de euro în beneficiul Republica Moldova va fi instrumentul prin care România va sprijini „în mod practic, în perioada următoare, financiar și tehnic, eforturile Republicii Moldova de dezvoltare durabilă, de avansare pe calea reformelor și apropierii de UE, precum și de creștere a rezilienței în sectoare esențiale pentru societate”.

„Acest acord va fi, practic, instrumentul prin care ne propunem să susținem racordarea fermă, solidă a Republicii Moldova la spațiul european, prin România – prin drumuri și poduri, prin rețele de electricitate și gaz, prin proiecte de dezvoltare locală.

Acordurile care vizează construirea unui pod peste râul Prut între Ungheni și Ungheni, respectiv consolidarea podului rutier de frontieră între Galați și Giurgiulești au o puternică semnificație practică și simbolică privind conectarea între România și Republica Moldova”, a precizat Nicolae Ciucă.

Editor : G.M.

 » Vezi tot articolul

Related Articles

Back to top button