EXTERNE

Italia și Spania vor să construiască o conductă de gaz pentru a reduce dependența de Rusia

Sursă foto: Pexels (suludan diliyaer)

Țările din sudul Mediteranei din Europa realizează acum că pot fi centre foarte importante pentru gaze și, de asemenea, pentru hidrogen, a spus Draghi, adăugând că 30-40% din rezervele rusești pot fi înlocuite imediat, în timp ce restul poate fi înlocuit mult mai dificil.

Premierul italian Mario Draghi a declarat că a discutat cu omologul său spaniol ideea de a construi o conductă de gaz către Spania, ca parte a planurilor Europei de a opri gazul rusesc, potrivit Reuters citat de UNIAN.

”Comisia UE studiază posibilitatea construirii unei conducte de gaz”

Spania are cea mai mare capacitate de regazificare din Europa, dar transportul gazelor în Europa prin Pirinei a fost o problemă din cauza blocajelor.

Europa, care primește aproximativ 40% din aprovizionarea cu gaze din Rusia, încearcă să găsească alternative și să-și diversifice aprovizionarea după invadarea Ucrainei de către Moscova.

”Țările din sudul Mediteranei Europei realizează acum că pot fi noduri foarte importante pentru gaze astăzi, dar și, mai ales, pentru hidrogen mâine”, a spus Draghi.

De cealaltă parte, cancelarul german Olaf Scholz a declarat că marea majoritate a contractelor companiilor germane pentru furnizarea de gaze rusești prevăd plata în euro și acestea vor fi îndeplinite.

El a făcut o astfel de declarație la o conferință de presă cu colega sa suedeză Magdalena Andersson.

„Contractele despre care știm sunt în mare parte încheiate în euro. Și companiile le vor plăti în consecință. Acum suntem într-o situație în care contractele trebuie îndeplinite”, a spus el.

După această declarația lui Putin care anunța că plata gazelor va fi efectuată în ruble, în Europa prețurile la gaze au crescut cu 17%, până la 1.340 USD per 1.000 de metri cubi, potrivit UNIAN.

Cum au reacționat diverse state?

Compania austriacă OMV a refuzat să plătească gazul rusesc în ruble.

Letonia a declarat că nu va cumpăra gaz din Rusia în ruble, deoarece contractul nu prevede posibilitatea de a plăti într-o altă monedă decât euro.

Și premierul sloven Janez Jansa a fost și mai succint: ”Nimeni în Europa nu va plăti în ruble pentru gaz”.

Cancelarul Olaf Scholz a mai declarat că Germania  nu va plăti pentru gaz și petrol în ruble.

Casa Albă a răspuns agresiunii ruse din Ucraina pe 8 martie interzicând toate importurile de petrol, gaze și energie rusești în Statele Unite. 

  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

 » Vezi tot articolul

Related Articles

Back to top button