EXTERNE

Igor Grosu, președintele Parlamentului Republicii Moldova: „Gazul a devenit deja un instrument de presiune politică”

Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, a declarat, într-un interviu pentru Digi24.ro, în contextul semnării acordurilor de colaborare pentru securitate energetică între guvernele Republicii Moldova și României, că „gazul a devenit un instrument de presiune politică nu doar în raport cu Republica Moldova, ci cu toată Europa”. Moldova s-a confruntat în ultimele luni cu o criză a gazelor din cauza companiei Gazprom, care a solicitat autorităților de la Chișinău să achite datorii istorice pentru contractul de livrare. Pentru iarna viitoare, susține Igor Grosu, guvernul de la Chișinău trebuie să colaboreze cu cel de la București pentru a se asigura că situația nu se va repeta.

Alexandru Rotaru: Regiunea transnistreană – știu că o bună parte din electricitatea pe care o consumă Chișinăul este importată de la o fabrică din regiunea secesionistă.

Igor Grosu: Cuciurgani

Alexandru Rotaru: De la Cuciurgani, da. Face Republica Moldova demersuri pentru a pune piciorul în prag față de conducerea de la Tiraspol?

Igor Grosu: Ceea ce facem noi este să sporim securitatea energetică și chiar cu o săptămână în urmă am modificat legislația care stabilește că țara trebuie să aibă cel puțin doi furnizori. La moment noi avem un singur furnizor.

Alexandru Rotaru: Cine va fi al doilea?

Igor Grosu: Păi cred că o să fie licitat. Asta diminuează dependența de un singur furnizor. Doi: interconexiunea cu România este foarte importantă.

Alexandru Rotaru: Există un gazoduct, de ce nu este folosit?

Igor Grosu: O clipă, despre interconexiunea pe electricitate Isaccea-Vulcănești- Chișinău. Este deja aprobat proiectul, într-un orizont de maximum trei ani noi trebuie să avem această linie de înaltă tensiune până la Chișinău.

Gazoductul Iași – Chișinău, că de ce nu l-am folosit? Ba da, eu pot să spun că l-am folosit. În special în octombrie când am avut primul șoc din partea Gazpromului și atunci noi am putut prelua volume tehnice din gazoductul Iași-Chișinău, de la partenerii români și din Ucraina. Deci el este funcțional și poate fi folosit în orice moment când achiziționăm

Alexandru Rotaru: Dar exploatarea sa pe scară largă e luată în calcul?

Igor Grosu: Da, evident. Asta este o investiție foarte importantă, înțeleg că astăzi doamna prim-ministră a făcut un anunț important legat de acordurile pe care le-a finisat, partea moldavă în raport cu comapnia care gestionează acest gazoduct. Este o investiție strategică, dar vă spun: electricitate, gaze, interconexiuni, ăsta este viitorul și asta este tema pe care trebuie să o facem. Și trebuie să – deja suntem condamnați, cel puțin pentru iarna viitoare – să lucrăm în echipă pentru a…

Alexandru Rotaru: În echipă cu cine?

Igor Grosu: Cu România. Pentru a identifica surse alternative, pentru a face rezerve, pentru a le depozita, noi bunăoară…

Alexandru Rotaru: Știu, România și-a întins mâna pentru a depozita în depozitele sale.

Igor Grosu: În România, în Ucraina, bineînțeles, o să analizăm și o să discutăm împreună.

 » Vezi tot articolul

Related Articles

Back to top button