ECONOMIE

Reuters: La presiunea Germaniei, Uniunea Europeană amână până în august interzicerea importurilor de cărbune din Rusia

Reprezentanții Uniunii Europene urmează să aprobe joi un embargo asupra cărbunelui rusesc, care va intra însă în vigoare de la jumătatea lunii august, cu o lună mai târziu decât propunerea inițială, a declarat pentru Reuters o sursă UE, ca urmare a presiunilor din partea Germaniei de a amâna măsura.

Eliminarea treptată a importurilor de cărbune rusesc din UE este una dintre principalele masuri din cel de al cincilea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei pe care Comisia Europeană l-a propus săptămâna aceasta, ca reacție la atrocitățile din orașul ucrainean Bucha. 

Odată aprobată, va fi prima interdicție a UE asupra oricărui import de energie din Rusia de la începutul a ceea ce Kremlinul numește „operațiune specială” în Ucraina.

Petrolul și gazele, care reprezintă importuri mult mai mari de la Moscova, sunt încă neatinse.

Citește și Politico: De ce nu renunță UE la gazul și petrolul rusesc

Cea mai mare parte a achizițiilor de cărbune rusesc de către Europa se face pe piața spot, mai degrabă decât prin contracte pe termen lung. Acele achiziții spot vor fi oprite imediat după impunerea sancțiunilor.

Comisia Europeană propusese inițial o perioadă de trei luni pentru contractele existente, ceea ce înseamnă că Rusia ar putea în continuare să exporte cărbune în UE timp de 90 de zile după impunerea sancțiunilor, potrivit unui document văzut de Reuters.

Dar această perioadă a fost prelungită la patru luni, a declarat pentru Reuters o sursă familiarizată cu discuțiile, sub condiția anonimatului.

Decizia a fost luată la presiunile Germaniei, principalul importator al UE de cărbune rusesc.

Citește și Josep Borrell: UE îi plătește lui Putin 1 miliard de euro pe zi pentru importurile de energie

Având în vedere că sancțiunile se așteaptă să intre în vigoare la sfârșitul acestei săptămâni sau la începutul săptămânii următoare, după publicarea în jurnalul oficial al UE, companiile ruse vor putea efectiv să exporte cărbune în UE până la jumătatea lunii august, în baza contractelor existente.

Un diplomat a spus că majoritatea contractelor de cărbune sunt pe termen scurt, iar o perioadă de 90 de zile ar fi permis ca majoritatea acestora să fie încheiate fără a fi nevoie de anulare, evitând riscurile legale.

În ciuda faptului că a fost extinsă perioada, interzicerea planificată de UE asupra cărbunelui rus este mai ambițioasă decât cea a Marii Britanii, care a declarat că intenționează să interzică importurile de cărbune din Rusia până la sfârșitul anului.

Comisia Europeană a estimat că interzicerea cărbunelui ar putea costa Rusia 4 miliarde de euro pe an.

 » Vezi tot articolul

Related Articles

Back to top button