ANALIZE

O rachetă a SpaceX a decolat vineri cu primul echipaj exclusiv privat lansat vreodată către Staţia Spaţială Internaţională

CAPE CANAVERAL, Florida | Scris de Anca Dumitrescu | astăzi, 21:18

O rachetă spaţială a companiei americane SpaceX, deţinută de miliardarul Elon Musk, a decolat vineri cu primul echipaj exclusiv privat lansat vreodată către Staţia Spaţială Internaţională (SSI), un zbor salutat de directori din industrie şi de NASA drept o piatră de hotar pentru zborurile spaţiale comerciale, transmite Reuters.

Echipajul format din patru oameni, selectat de startupul Axiom Space din Houston pentru debutul său de referinţă pentru zborul spaţial şi misiunea ştiinţifică orbitală, a decolat la ora 15:17 GMT (18:17 ora României), de la Centrul Spaţial Kennedy al NASA din Cape Canaveral, Florida.

Transmisia video efectuată în direct de Axiom a arătat vehiculul de lansare SpaceX înalt de 25 de etaje – constând dintr-o rachetă Falcon 9 în două trepte, cu capsula sa Crew Dragon, care se îndrepta spre cerul albastru de pe coasta atlantică a Floridei, cu o coadă gălbuie de eşapament.

Camerele din interiorul compartimentului echipajului au difuzat imagini cu cei patru bărbaţi prinşi în cabina presurizată, aşezaţi calm în costumele lor de zbor alb-negru cu cască, în timp ce racheta se îndrepta spre spaţiu.

La nouă minute după lansare, treapta superioară a rachetei a livrat capsula echipajului pe orbita sa preliminară, potrivit comentatorilor lansării.

Între timp, treapta inferioară reutilizabilă a rachetei, care s-a desprins de restul navei spaţiale, a zburat înapoi pe Pământ şi a aterizat în siguranţă pe o platformă de aterizare care plutea pe o dronă în Atlantic.

Comentatorul de la lansare, Kate Tice, a descris decolarea ca fiind ”absolut perfectă”. Se auzea un membru al echipajului spunând controlului misiunii într-o transmisie radio: „A fost o plimbare dată naibii”.

Dacă totul decurge conform planificării, cvartetul condus de astronautul pensionar al NASA Michael Lopez-Alegria va ajunge sâmbătă la staţia spaţială, după un zbor de peste 20 de ore, iar Crew Dragon, operat autonom, se va andoca pe avanpostul orbital la aproximativ 250 de mile (400 km) deasupra Pământului.

SpaceX, compania de rachete fondată în 2002 de miliardarul Elon Musk, a condus controlul misiunii pentru zbor de la sediul său de lângă Los Angeles.

NASA, pe lângă amenajarea locului de lansare, îşi va asuma responsabilitatea pentru astronauţi odată ce vor ajunge pe staţia spaţială pentru a întreprinde opt zile de cercetare ştiinţifică şi biomedicală în timp ce se află pe orbită.

Misiunea, reprezentând un parteneriat între Axiom, SpaceX şi NASA, a fost prezentată de toate trei drept un pas major în extinderea iniţiativelor spaţiale comerciale, denumite colectiv de persoane din interior economia pe orbită joasă a Pământului sau, pe scurt, ”economia LEO”.

Luăm afaceri comerciale de pe suprafaţa Pământului şi le punem în spaţiu”, a spus şeful NASA Bill Nelson înainte de zbor, adăugând că schimbarea permite agenţiei sale să se concentreze mai mult pe trimiterea oamenilor înapoi pe Lună, pe Marte şi în alte explorări ale spaţiului adânc.

Lansarea de vineri este,

 » Vezi tot articolul

Related Articles

Back to top button