EXTERNE

Ratingul României, BBB minus cu perspectivă negativă. Coşea, ALARMĂ: Încă o povară. Motivaţia de a rămâne în ţară, din ce în ce mai mică

Fitch Ratings a confirmat ratingul suveran al României la ‘BBB minus’ cu perspectivă negativă, aceasta fiind ultima notă din categoria ‘investment-grade’ (recomandat pentru investiţii). Profesorul de economie Mircea Coșea a explicat, în exclusivitate pentru DCNews, ce înseamnă acest lucru pentru cetățeanul de rând.

”Ratingul pe care aceste agenții îl dau este, în general, orientativ și poate să fie luat în considerare în măsura în care ai încredere în aceste site-uri. În cazul de față, trebuie să avem încredere. Sunt niște profesioniști, care lucrează foarte bine. Faptul că ne dă un rating negativ înseamnă că cei din exterior, care analizează economia României, sunt îngrijorați de faptul că dezvoltarea, mersul economiei românești, nu este în direcția cea bună și nici nu are perspectivă pe termen mediu ca să se îmbunătățească. Este o atenționare pe care ei o transmit decidenților politici, în special Guvernului.”, a menționat Mircea Coșea.

”Pentru omul de rând este un semnal că nu poate să aibă prea mare încredere în viitorul economiei românești, cel puțin pe termen mediu și scurt.  Într-adevăr, ceea ce el simte pe pielea lui prin creșterea prețurilor, o instabilitate a locului de muncă, o incapacitate de a își menține nivelul de trai de dinaintea perioadei pandemice, o incapacitate a Guvernului de a rezolva problema energiei, și tot acest cumul de factori sunt semnale în baza cărora economia României nu este trecută în categoria celor care au posibilitate de îmbunătățire pe termen mediu și scurt.”, a spus Coșea.

”Pe spatele cetățeanului român apare încă o povară”

”Pe de altă parte, este un semnal pe care cetățeanul trebuie să îl înțeleagă ca fiind o atenționare a celor care vor să investească în România, vorbim despre capitalul străin, în legătură cu faptul că, deocamdată, economia României nu prezintă capacitatea de a fi atrăgătoare. Cu alte cuvinte, pe spatele cetățeanului român apare încă o povară. Conștientizează că analiștii din exterior nu au încredere în felul în care merge economia românească.”, a declarat Coșea.

”Ar trebui ca cineva din Guvern să explice acest lucru”

”Motivația de a rămâne în țară este din ce în ce mai mică. De obicei, când astfel de indici sunt precum cel din prezent, apetitul generației tinere de a părăsi țara este mai mare. Își dau seama că nu au viitor în această țară. Nu este un lucru pozitiv. Ar trebui ca cineva din Guvern să explice acest lucru, să încerce să arate că Executivul a înțeles semnalul și are în vedere măsuri care să îmbunătățească situația, adică să dea populației încredere, pe de o parte, că Guvernul a înțeles această analiză, pe de altă parte, că se pregătește să îndrepte lucrurile prin măsuri de politică economică, în direcția pe care ar trebui să o ia țara, în momentul de față.”, a subliniat Coșea.

”Este o chestiune globală, criza afectează pe toată lumea”

”Este și o chestiune pe care trebuie să o avem în vedere. Pe ansamblul economiei globale, mondiale, și în Europa, cam toate țările se află în dificultate.

 » Vezi tot articolul

Related Articles

Back to top button