ECONOMIE

Avertismentul economistului Ciprian Dascălu: Criza economică ne prinde nepregătiți, ne așteaptă o încetinire economică semnificativă

Criza economică ne prinde nepregătiți, avertizează Ciprian Dascălu, economistul-șef al unei mari bănci comerciale din România. După un avans al Produsului Intern Brut de 5,9 la sută în 2021, pentru anul acesta analiștii se așteaptă la o încetinire semnificativă a creșterii economice până spre 2 la sută. Concomitent, inflația va crește galopant. Potrivit estimărilor, INS va anunța marți o inflație de 9,6 la sută la final de martie, urmând ca vârful scumpirilor să fie atins la vară.

Estimările pesimiste ale Băncii Mondiale în privința României „arată oarecum în linie cu așteptările noastre. Practic, venim după un șoc de după criza Covid, am intrat într-o altă criză din cauza războiului din Ucraina. Dacă la începutul anului, tabloul era conturat de o încetinire economică semnificativă – vedeam undeva o încetinire spre 3,2 la sută a economiei, de la 5,9 – , acum probabil vom merge undeva destul de aproape de 2. Dacă nu ar fi fost revizuirile de date din partea Institutului Național de Statistică, am fi mers undeva spre spre 2,2 cu o estimare de creștere economică. Avem în continuare 2,8 pentru tot anul”, a arătat Ciprian Dascălu, luni, într-o intervenție la Digi24.

În opinia economistului, inflația este un „șoc global de ofertă”, iar cele mai bune măsuri de contracarare sunt cele din domeniul fiscal.

„Din păcate, fiecare criză pe noi nu ne prinde pregătiți. Am intrat în criza covid, dacă vă aduceți aminte, cu un deficit destul de mare, venind după câțiva ani foarte buni de creștere economică, peste potențial, dar cu un deficit semnificativ peste acea limită de 3 la sută. Din nou, mare parte din deficit la noi este foarte greu de ajustat, pentru că vorbim de aceste cheltuieli rigide, respectiv cu pensiile și salariile, care sunt imposibil și chiar de nedorit să fie ajustate în momentul în care economia încetinește”, a explicat Ciprian Dascălu.

Șomajul ar putea crește

Economistul avertizează că este posibilă inclusiv o creștere a șomajului, din cauza efectelor în lanț care se vor repercuta din plan extern și a dat exemplul industriei auto.

„Această creștere de numai 1,9 la sută estimată de Banca Mondială – și noi avem undeva spre 2,2, dacă ne uităm pe ultimele cifre – nu este un profil uniform al creșterii economice, vorbim de o frânare bruscă în prima parte a anului, deși cifrele pe încredere până la martie nu arătau foarte rău, ne așteptăm ca șocurile pe lanțurile de producție să fie resimțite în trimestrul I și trimestrul II, inclusiv putem avea de-a face cu o creștere a șomajului, pe fondul unei cereri externe mai slabe și aici vorbim din perspectiva unor lanțuri de producție blocate din cauza unor componente care sunt produse, de exemplu, în zonele de conflict și aici și cele mai relevante au fost cablajele din industria auto. Evident, dacă se oprește o fabrică în Germania – și au fost câteva anunțuri, două sau trei, de la companii importante că s-au oprit producțiile din lipsa de cabluri –

 » Vezi tot articolul

Related Articles

Back to top button