EXTERNE

Cum poți economisi bani. Coșea, trei metode: Românii trebuie să înțeleagă. Există o lipsă de predictibilitate

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: pxhere.com

Profesorul MIrcea Coșea a explicat cum putem să economisim bani, în această perioadă, prin trei metode.

„Sunt persoane care nici măcar nu îşi pot închipui că pot economisi bani pentru că au venituri care abia le acoperă cheltuielile zilnice şi lunare. Cei care pot economisi bani, în momentul de faţă, sunt cei care au salarii care trec de 4000 de lei pe lună, după părerea mea. Asta înseamnă o categorie de clasă mijlocie, iar cei care sunt peste această sumă sunt într-o categorie privilegiată. De obicei, sunt funcţionari în sistemul public. Pot economisi bani în măsura în care îşi schimbă comportamentul de consumerism. România a intrat într-un consumerism forţat.

După 1990 am trecut de la o penurie comunistă, la o perioadă în care am rămas şi noi şocaţi de faptul că au apărut supermarketuri în România în care găseam tot ceea ce înainte ne închipuiam că există numai în Occident. Şi, atunci, această tendinţă de a cumpăra cât mai mult, de a avea cât mai mult s-a manifestat foarte violent România. Oamenii au cumpărat şi au consumat mai mult decât aveau nevoie. A fost o furie a device-urilor electronice”, a spus Mircea Coșea pentru DCNews.

„Trebuie să existe o prioritizare a cheltuielilor „

„În momentul de faţă, cred că trebuie să ne gândim foarte serios dacă nu cumva aruncăm banii pe lucruri care nu sunt neapărat necesare sau nu sunt necesare în cantitățile pe care le luăm. În Occident, a apărut o mişcare care se numeşte „război împotriva risipei” în care oamenii sunt educaţi cum să cumpere cât le trebuie şi cum le trebuie. Cred că aici este o primă formă de economisire. Românii trebuie să înțeleagă faptul că tentaţia pe care o au faţă de abundența de mărfuri trebuie să fie ponderată de o foarte serioasă măsurare, la nivel personal, al adevăratelor nevoi pe care le au.

În al doilea rând, cred că trebuie să existe o prioritizare a cheltuielilor, în această perioadă. Fiecare dintre noi trebuie să se gândească ce este important în acest moment sau ce este foarte important. Cred că trebuie să se renunţe la investiţiile de natură domestică. Cred că trebuie să se gândească dacă e momentul să investească în aşa ceva sau trebuie să mai aştepte. Trebuie să se întâmple şi o planificare a concediilor. Poate că trebuie avute în vedere nişte destinaţii mai ieftine şi cred că trebuie amânate, într-o manieră clară, investiţiile mari – cum ar fi cumpărarea de automobile, imobile – pentru că există o lipsă de predictibilitate, banii sunt din ce în ce mai scumpi în credite. Pe de altă parte, lipsa de predictibilitate nu ne dă posibilitatea unei siguranțe în legătură cu locul de muncă, cu veniturile pe care le vom avea în viitorul foarte apropiat şi care ar putea să ne asigure plata creditului”, a mai explicat Mircea Coșea.

Economia prin investiții

„Mai există un fel de a face economii: o economie prin investiţii.

 » Vezi tot articolul

Related Articles

Back to top button