ANALIZE

OPEC a transmis luni Uniunii Europene că nu este posibil să înlocuiască livrările de petrol ale Rusiei

OPEC a transmis, luni, Uniunii Europene că sancţiunile actuale şi viitoare împotriva Rusiei ar putea crea unul dintre cele mai grave şocuri de aprovizionare cu petrol, că ar fi imposibil să înlocuiască aceste volume şi a semnalat că nu va pompa mai mult ţiţei, transmite Reuters.

Oficialii Uniunii Europene au purtat discuţii la Viena cu reprezentanţi ai Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol, pe fondul solicitărilor grupului de a creşte producţia şi pe măsură ce UE ia în considerare potenţiale sancţiuni pentru petrolul rusesc.

”Am putea observa pierderea a peste 7 milioane de barili pe zi (bpd) din exporturile ruseşti de petrol şi alte lichide asociate, ca urmare a sancţiunilor actuale şi viitoare sau a altor acţiuni voluntare”, a declarat secretarul general al OPEC, Mohammad Barkindo, conform unei copii a discursul său văzut de Reuters.

”Având în vedere perspectivele actuale ale cererii, ar fi aproape imposibil să se înlocuiască o pierdere în volume de această magnitudine”.

Uniunea Europeană şi-a reiterat apelul în cadrul reuniunii pentru ţările producătoare de petrol să analizeze dacă pot creşte livrările pentru a ajuta la reducerea preţurilor la petrol, a declarat un oficial al Comisiei Europene pentru Reuters.

Reprezentanţii UE au subliniat, de asemenea, că OPEC are responsabilitatea de a asigura echilibrul pieţelor petrolului, a spus oficialul.

OPEC a rezistat apelurilor din partea Statelor Unite şi Agenţiei Internaţionale pentru Energie de a pompa mai mult ţiţei pentru a reduce preţurile, care au atins luna trecută un vârf al ultimilor 14 ani, după ce Washingtonul şi Bruxelles-ul au impus sancţiuni Moscovei în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

În cadrul întâlnirii cu OPEC, UE a spus că OPEC ar putea furniza mai multă producţie din capacitatea sa neutilizată, potrivit unui document al OPEC văzut de Reuters.

Totuşi, Barkindo a spus că actuala piaţă extrem de volatilă este rezultatul ”factorilor nefundamentali”, în afara controlului OPEC, într-un semnal că grupul nu va pompa mai mult petrol.

OPEC+, care este formată din OPEC şi alţi producători, inclusiv Rusia, va creşte producţia cu aproximativ 432.000 de barili pe zi în mai, ca parte a unei reduceri treptate a restricţiilor de producţie introduse în perioada cea mai gravă a pandemiei de Covid-19.

Reuniunea UE-OPEC de luni după-amiază a fost cea mai recentă dintr-un dialog lansat între cele două părţi în 2005.

Petrolul rusesc a fost exclus de la sancţiunile UE până acum. Dar după ce blocul de 27 de ţări a convenit săptămâna trecută să sancţioneze cărbunele rusesc – primul măsură care ţinteşte aprovizionarea cu energie – unii oficiali înalţi ai UE au spus că petrolul ar putea fi următorul.

Comisia Europeană elaborează propuneri pentru un embargo petrolier asupra Rusiei, au declarat luni miniştrii de Externe din Irlanda, Lituania şi Ţările de Jos, la o reuniune a miniştrilor de Externe ai UE la Luxemburg, deşi nu a existat un acord de interzicere a ţiţeiului rusesc.

Australia, Canada şi Statele Unite,

 » Vezi tot articolul

Related Articles

Back to top button