ECONOMIE

Ministrul Agriculturii explică scumpirile record la mâncare: Prețul la energie a creat bulgărele de zăpadă. Era evident că va lovi

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a declarat la Digi24 că scumpirile record la alimente sunt o consecință a prețurilor la energie și la gaz. El a spus însă că în perioada următoare vor apărea legume din producția internă, iar prețul acestora se va diminua.

„Cifrele anunțate azi privind inflația sunt rezultatul a ce spuneam că se va întâmpla în urmă cu doi ani, când au început să crească prețurile la gaze și energie, era evident că vor lovi undeva.

Creșterea prețurilor la energie și gaz a creat bulgărele de zăpadă care s-a rostogolit. Să ne uităm cât era prețul materiilor prime anul trecut și cât e acum.

Toate au ridicat costul produselor finite și s-au înregistrat aceste majorări.

În bugetul Ministerului Agriculturii putem să prindem sumele necesare, ca programele derulate să mențină nivelul de producție, pentru că dacă pe lângă acești factori externi care fac prețul produsului adăugăm și scăderea de producție a materiilor prime, presiunea va fi mai mare pe produsele finite. Programele sunt în implementare

Cartofii au fost una din bazele de plecare în analiza făcută când am elaborat bugetul pentru 2022, am alocat 15 milioane de lei pentru producătorii de cartofi, și pentru struguri de masă, zootehnie sau zona vegetală”, a spus ministrul.

Referindu-se la prețul cartofilor, el a spus că producția este suficientă pentru toată populația, dar că lipsesc depozitele pentru a-i păstra iarna și primăvara. În acest context, ministrul a precizat că au fost alocate 50 milioane de euro pentru înființarea de depozite pentru cartofi.

Chesnoiu a estimat că în perioada următoare pe piață vor apărea legume din producția internă și că în mediul rural familiile vor avea produse alimentare obținute în gospodărie, ceea ce ar putea duce la o scădere a prețurilor.

„Pachetul anunțat aseară vizează măsuri concrete de sprijin a populației, iar dacă vorbim de sectorul agricol sunt anumite intervenții structurale, strategice pentru intervenții în sectorul agroalimentar’, a spus ministrul.

Citește și: Vasilescu (BNR): Alimentele au avut cele mai mari creșteri de prețuri în martie. BNR a făcut o mutare bună când a crescut dobânda

 » Vezi tot articolul

Related Articles

Back to top button