ANALIZE

Preţul porumbului a atins luni, pe piaţa americană, cel mai ridicat nivel din ultimii 9 ani

Contractele futures pentru porumbul cu livrare în iulie au fost tranzacţionate luni, pe piaţa americană, la peste 8 dolari pe buşel, cel mai ridicat nivel atins din septembrie 2012, transmite CNBC.

La începutul anului, contractele erau tranzacţionte aproape de 6 dolari pe buşel.

Porumbul este doar una dintre câteva mărfuri agricole care au înregistrat o creştere a preţurilor în ultimele săptămâni, în parte din cauza războiului din Ucraina.

Ucraina este un exportator major de grâu şi alte articole, cum ar fi uleiul de floarea soarelui, în timp ce Rusia este un producător cheie de grâu şi multe dintre substanţele chimice utilizate în îngrăşăminte.

Acest lucru îi determină pe comercianţii de contracte futures să parieze că costurile mai mari şi o cerere mai mare de porumb, ca produs alimentar de substituţie, vor duce la creşterea preţului.

Chiar înainte de război, mărfurile agricole înregistrau o presiune ascendentă a preţurilor, pe fondul întreruperilor lanţului de aprovizionare şi al costurilor mari de transport, care contribuie la inflaţie în întreaga economie.

Seceta din vestul Statelor Unite şi din alte părţi ale lumii a dus, de asemenea, la creşterea preţurilor.

Pe lângă preocupările legate de oferta globală care afectează în general mărfurile agricole, porumbul are şi o sursă potenţială de cerere suplimentară.

Preşedintele Joe Biden a anunţat săptămâna trecută că administraţia sa va permite temporar vânzarea de benzină cu etanol mai mult în timpul verii, în încercarea de a compensa creşterea costurilor cu energia.

Vara este de obicei una dintre perioadele cu cea mai mare cerere de benzină în SUA.

Creşterea preţurilor porumbului şi ale altor mărfuri alimentare contribuie la cea mai mare rată a inflaţiei înregistrată de SUA din anii 1980, ceea ce a determinat Rezerva Federală să înceapă să majoreze ratele dobânzilor.

Unii economişti şi strategii de pe Wall Street sunt îngrijoraţi de faptul că, în încercarea de a încetini inflaţia, banca centrală ar putea împinge ţara într-o recesiune.

Banca Mondială a avertizat la începutul acestei luni că insecuritatea alimentară globală ar putea creşte în acest an din cauza preţurilor mai mari.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.

 » Vezi tot articolul

Related Articles

Back to top button