ECONOMIE

JP Morgan: Cererea de energie va depăși oferta în 2030, dacă nu sunt făcute mai multe investiții

Lumea trebuie să investească 1.300 de miliarde de dolari în energie până în 2030, pentru a creşte producţia şi infrastructura pentru toate tipurilor de energie, de la regenerabile şi până la petrol şi gaze, în ideea de a evita o criză energetică, a apreciat miercuri banca americană JP Morgan în primul său raport cu privire la perspectivele pentru sectorul energetic.

„Principala noastră concluzie este că în 2030 creşterea cererii de energie va depăşi creşterea ofertei cu circa 20%, pe baza tendinţelor actuale, stimulată în principal de economiile emergente şi eforturile lor de a-şi ridica cetăţenii din sărăcie”, susţin analiştii JP Morgan, Marko Kolanovic şi Christyan Malek.

Investiţii vor trebui să fie făcute în toate tipurile de energie, inclusiv petrol şi gaze nucleare, regenerabile şi nucleare, în condiţiile în care numai cererea de petrol ar urma să crească cu aproximativ 10% până în 2030, iar cea de gaze cu 18%, conform Agerpres.

„Nu toate tipurile de energie sunt egale, şi în cea mai mare parte a orizontului de prognoză, diferitele surse de energie nu sunt complet substituirile, de exemplu panourile fotovoltaice nu pot înlocui petrolul, de care este nevoie de exemplu în producţia de petrochimice”, se arată în raportul elaborat de analiştii de la JP Morgan.

Acest raport contrastează cu mesajul venit de la Agenţia Internaţională a Energiei (IEA), care anul trecut a spus că nu este nevoie de noi investiţii în combustibili fosili. Între timp IEA a venit cu precizări şi a spus că prognoza sa este doar unul din scenariile avute în vedre şi a cerut OPEC să îşi majoreze producţia de petrol.

„Până când nu vor fi disponibile tehnologii sigure, curate şi accesibile, lumea va fi nevoită să lucreze cu toate actualele surse de energie, atât fosile cât şi non-fosile, precum şi cu dezavantajele lor”, susţin analiştii de la JP Morgan.

 » Vezi tot articolul

Related Articles

Back to top button