EXTERNE

Întoarcerea la SATE, statistica INS: Cei mai mulți români s-au mutat în comunele SATELIT ale marilor orașe, tot la bloc. În rural, la 10 minute de metrou sau la o stradă de București

Statistica INS arată că românii care au ales zonele rurale sunt în special tinerii care au ales varianta de a se muta lângă marile orașe, cei mai mulți tot la bloc. 

Peste 100.000 de români s-au mutat din orașe la sat în 2020. Topul primelor 50 de comune, cu 30.000 de noi locuitori în total, este format din localități lipite de marile orașe sau aflate la o distanță de maximul 10-15 kilometri de acestea, arată datele INS, conform ZF. 

Statistic, locuitorii din cele mai efervescente 50 de comune din România reprezintă 27% dintre româ­nii care au ales să se mute de la oraş la ţară în 2020, iar toate cele 50 de comune sunt de fapt localităţi lipite de un oraş mare cum sunt Floreşti (Cluj-Napoca) sau Chiajna (Bucureşti).

Florești, cea mai mare comună din România

”Cea mai mare comună din România este Floreşti după numărul de locuitori, dar este un cartier dormitor al Clujului. Mulţi dintre cei care se mută în Floreşti tot la bloc stau. În Floreşti, preţurile sunt cu 30% mai jos decât orice este în Cluj, oamenii nu se duc acolo pentru că sunt mai aproape de natură, ci pentru că este ieftin”, spune Ana Maria Burca, managing partner al companiei de consultanţă imobiliară SVN Cluj-Napoca.

Comunele care au înregistrat în 2020 cele mai mari creşteri ale fluxului migraţiei au fost Floreşti, judeţul Cluj, unde s-au mutat 2.800 de persoane, Chiajna, jud. Ilfov, plus 2.100 de persoane, Miroslava, judeţul Iaşi, plus 1.600 persoane, şi Dumbrăviţa, judeţul Timiş, unde s-au mutat 1.500 de persoane în 2020, arată datele de la INS.

Într-un top 50 al comunelor care au primit cei mai mulţi locuitori în 2020, Bucureştiul are peste 10 ”sateliţi”. Indiferent cum le numim, comunele din jurul marilor oraşe sunt de fapt noile zone urbane alese de tineri şi de familii pentru a păstra legătura cu oraşul, arată Mediafax. 

În comună, la 10 minute de metrou

Maria locuieşte într-o comună lângă Bucureşti, aşa scrie în buletin, dar realitatea din viaţa tinerei zice că stă la o stradă distanţă de Bucureşti şi la 10 minute de metrou, în zona nouă din Popeşti-Leordeni. Maria s-a mutat din Capitală, dar lucrează în zona centrală a oraşului şi nu îi ia mai mult de 40 de minute să ajungă la job cu metroul. În vara lui 2019 ne-am mutat în comuna Popeşti Leordeni (Ilfov) la doar o stradă distanţă de unde începe Bucureştiul. ”Aşa s-a nimerit să găsim un apartament cu un raport calitate/cost ideal profilului nostru. Ne facem cumpărăturile în Bucureşti, ieşim la plimbare în Bucureşti, folosim transportul public al Capitalei, lucrăm în Piaţa Victoriei zi de zi, dar cu toate acestea pe buletin suntem popeşteni. Trăim în ceea ce este doar un alt satelit al unui mare oraş al României“, povesteşte Maria care spune că atunci când a cumpărat apartamentul nu s-a gândit că se mută din oraş la sat. 

Conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică,

 » Vezi tot articolul

Related Articles

Back to top button