România se apropie de incapacitatea de plată: guvernul se împrumută cu 7%
România se apropie cu pași rapizi spre incapacitatea de plată. Datoria externă a țării depășește deja 150 de miliarde de euro, la un PIB de doar puțin peste 250 de miliarde de euro.
În timp ce Ungaria sau Polonia se împrumută cu dobânzi de 1%, guvernul României nu mai este credibil iar banii se obțin cu greu și la dobânzi cămătărești: 7%.
Problema principală este că guvernele lui Klaus Iohannis s-au împrumutat în mandatele din ultimii ani cu peste 60 de miliarde de euro. Acești bani reprezintă credite pe termen scurt și mediu, adică vor trebui rambursați în următorii ani, la o parte din ei venind deja scadența.
Cu toate acestea România nu are acești bani. În băncile comerciale din țară există doar 32 de miliarde de euro, deci nu avem valută suficientă ca să rambursăm datoriile. Pe de cealaltă parte banca națională nu trebuie să scoată valută din resursele proprii deoarece acea rezervă ar trebui să fie intangibilă.
Așa că se aplică o strategia clasică: se iau noi împrumuturi pentru a se rambursa creditele precedente ori acest lucru în termeni economici înseamnă faliment, adică incapacitatea de plată a României.
Mare parte din banii garantați de statul român au fost dați la bănci și către companiile mari internaționale pentru a susține ciclurile repetate de import fără a exista export. Practic tot ceea ce vedem noi în marile lanțuri de magazine provine în cifre semnificative de afară, ori pentru a fi plătite trebuie euro.
România a greșit căci a furnizat permament aceste sume de bani, adică valuta necesară, trebuie să lase aceste companii cu lei și ele să fie astfel obligate să pună pe rafturi produse românești.
Apare astfel o dublă vină: pe de o parte s-a crescut nejustificat datoria externă a țării, pe de altă parte banii s-au folosit pentru consumul unor produse venite din exteriorul țării.
Normal este ca o balanță comercială să fie echilibrată căci altfel nu ai ce oferi la schimb, nu te poți împrumuta permanent. Sigur că de acest lucru nu sunt vinovate companiile, ele fac afaceri, însă statele trebuie să se asigure că nu îngropi o națiune numai de dragul profitului pe termen scurt.
Luâm bani cu dobândă de 7% deoarece guvernele lui Iohannis nu mai sunt credibile, adică nimeni nu mai crede că ele pot să returneze acești bani.