ANALIZE

SUA au impus sancţiuni pentru 27 de directori ai Gazprombank şi trei posturi de televiziune ruse

Statele Unite au anunţat duminică sancţiuni împotriva a trei posturi de televiziune ruse, le-au interzis americanilor să ofere servicii de contabilitate şi consultanţă ruşilor şi au sancţionat 27 de directori ai Gazprombank, pentru a pedepsi Moscova pentru invadarea Ucrainei, transmite Reuters.

Noile sancţiuni sunt cel mai recent efort al Statelor Unite de a creşte presiunea asupra preşedintelui rus Vladimir Putin după atacul ţării sale asupra Ucrainei şi au venit în momentul în care preşedintele Joe Biden s-a întâlnit virtual cu liderii G7 şi cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru a discuta despre război.

Măsurile luate împotriva directorilor Gazprombank sunt primele care implică gigantul exportator rus de gaze, deoarece Statele Unite şi aliaţii săi au evitat să ia măsuri care ar putea duce la întreruperi ale livrărilor de gaze către Europa, care este principalul client al Rusiei.

„Acesta nu este o blocare totală. Nu îngheţăm activele Gazprombank sau nu interzicem orice tranzacţie cu Gazprombank. Ceea ce semnalăm este că Gazprombank nu este un refugiu sigur şi, prin urmare, îi sancţionăm pe unii dintre directorii lor de afaceri de top… pentru a crea un efect de teamă”, a declarat reporterilor un oficial înalt al administraţiei Biden.

Opt directori ai Sberbank, care deţine o treime din activele bancare ale Rusiei, au fost adăugaţi pe lista de sancţiuni. Au fost adăugate şi Moscow Industrial Bank şi cele 10 filiale ale sale.

Noile restricţii de control al exporturilor au avut ca scop degradarea directă a efortului de război al lui Putin, inclusiv controale asupra motoarelor industriale, buldozerelor, produselor din lemn, motoarelor şi ventilatoarelor.

Uniunea Europeană se mişcă în tandem cu controale suplimentare asupra substanţelor chimice care alimentează direct efortul militar rus, a spus oficialul.

Rusia numeşte acţiunile sale în Ucraina o ”operaţiune specială”, despre care spune că nu este menită să ocupe teritorii, ci să distrugă capacităţile militare ale vecinului său sudic şi să captureze ceea ce consideră naţionalişti periculoşi.

Ucraina şi aliaţii săi spun că Rusia a lansat un război neprovocat.

Compania cu răspundere limitată Promtehnologia, un producător de arme, a fost sancţionată, împreună cu şapte companii de transport maritim şi o companie de remorcare maritimă.

Casa Albă a mai spus că Comisia de Reglementare Nucleară va suspenda licenţele pentru exporturile de materiale nucleare speciale către Rusia.

Posturile de televiziune sancţionate sunt controlate direct sau indirect de stat, a spus Casa Albă, şi includ Joint Stock Company Channel One Russia, Television Station Russia-1 şi Joint Stock Company NTV Broadcasting Company.

Americanilor li se va interzice să ofere ruşilor servicii de contabilitate, înfiinţarea de corporaţii şi trusturi şi consultanţa în management, deşi furnizarea de servicii juridice este încă permisă.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.

 » Vezi tot articolul

Related Articles

Back to top button