ECONOMIE

Gazprom anunță că nu va mai livra gaze naturale prin conducta Yamal către Europa de Vest, via Polonia

Gigantul energetic rus Gazprom a anunțat joi că nu va mai putea exporta gaz prin Polonia către vestul Europei, prin conducta Yamal-Europa, după ce Moscova a impus sancțiuni împotriva firmei care deține și exploatează secțiunea poloneză a gazoductului, relatează Reuters.

„A fost instituită o interdicție a tranzacțiilor și plăților către entitățile sancționate. Pentru Gazprom, aceasta înseamnă o interdicție a utilizării unei conducte de gaz deținută de EuRoPol GAZ pentru a transporta gazul rusesc prin Polonia”, a precizat Gazprom într-un comunicat.

Gazprom a adăugat că, anterior, „partea poloneză a violat, în repetate rânduri, drepturile Gazprom în calitate de acţionar al EuRoPol GAZ iar pe data de 26 aprilie a înscris Gazprom pe lista societăţilor sancţionate, ceea ce a blocat posibilitatea Gazprom de a-şi exercita drepturile asupra acţiunilor şi altor titluri ale EuRoPol GAZ şi de a primi dividende”.

Miercuri, Rusia a anunţat sancţiuni împotriva a peste 30 de firme din Uniunea Europeană, SUA şi Singapore, ca represalii la sancţiunile la care ea este supusă pentru ofensiva sa militară împotriva Ucrainei. Lista societăţilor sancţionate cuprinde 31 de companii, printre care şi EuRoPol GAZ S.A., proprietara tronsonului din Polonia al gazoductului Yamal-Europe, o axă majoră pentru transportul gazelor naturale ruseşti prin Belarus şi Polonia până în Germania.

O mare parte din celelalte societăţi sancţionate sunt subsidiare ale Gazprom Germania GmbH, fosta filiala germană a grupului rus Gazprom, pe care statul german a plasat-o sub controlul Autorităţii de reglementare în energie din cauza importanţei sale strategice.

În schimb, gazoductul Nord Stream 1 care leagă direct Rusia de Germania nu este afectat.

Gazprom a anunţat la finele lunii aprilie suspendarea livrărilor de gaze spre Bulgaria şi Polonia, după ce aceste state membre ale Uniunii Europene au refuzat să îşi achite facturile la gaze în ruble, aşa cum a cerut Vladimir Putin. În replică, UE a informat că cele două ţări sunt în prezent aprovizionate cu gaze de vecinii lor din Uniunea Europeană.

Gazprom, primul producător mondial de gaze naturale, asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei. Grupul rus aprovizionează Europa cu gaze naturale prin trei rute principale: conductele din Ucraina, ruta Yamal-Europe, via Belarus şi Polonia, precum şi gazoductul Nord Stream, care face legătura între Rusia şi Germania, via Marea Baltică, scrie Agerpres.

 » Vezi tot articolul

Related Articles

Back to top button