ANALIZE

Guvernul îndatorează și mai mult pe români: vom plăti dobândă la dobândă

Guvernul îndatorează și mai mult pe români: vom plăti dobândă la dobândă.

Marcel Ciolacu, președintele de moment al PSD, a anunțat luni după-amiaza un nou plan de măsuri care ar trebui să ajute pe români, în ciuda faptului că vechiul plan propus nu a fost dus la îndeplinire.

BNR a crescut foarte mult ROBOR deoarece Guvernul României s-a împrumutat excesiv de pe piață. Pentru a limita dorința guvernului de a se împrumuta de bani BNR a ridicat dobânda, însă acest lucru a afectat pe toți românii. Ultima dată Guvernul României s-a împrumutat cu o dobândă de 7%.

Luni seara Nicolae Ciucă se lăuda cu un nou credit luat, de această dată prin PNRR: 3 miliarde de euro. Banii vor trebui returnați, dar de unde dacă ei vor părăsi țara?

Avem una din cele mai ridicate dobânzi bancare din lume iar acest lucru afectează în mod direct ratele aplicate creditelor în curs. Toate băncile s-au asigurat că dobânda nu va fi fixă ci în conformitat cu dobânda practicată de BNR.

Spre exemplu la un credit luat pe 10 ani de 50.000 de euro data va crește cu cel puțin 200 de euro în fiecare lună.

Astăzi ratele bancare ale creditelor pe termen lung sunt de multe ori și de două ori mai mari. Nu este de ajuns că prețurile sunt astăzi duble, dar am ajuns să plătim și rate mai mari.

Guvernul României a reușit să creeze acest dezechilibru prin faptul că s-a împrumutat mult de pe piață iar băncile au dat credite guvernului în loc să dea credite companiilor private care fac investiții. Practic statul român a devenit un competitor pentru zona privată din România, deși practic vorbim despre o entitate care nu poate trăi fără mediul privat.

În loc să se oprească din creditat Guvernul a venit cu o măsură care va face viața românilor și mai grea, ducând la dezechilibre și mai mari: se va plăti dobândă la dobândă. Măsura a fost propusă de către Marcel Ciolacu , președintele PSD. Acesta a declarat că se va decide suspendarea plăților ratelor bancare pentru o perioadă de 9 luni. Măsură însă nu ajută pe români deoarece conform contractelor de credit se va plăti dobândă la dobânda neplătită, adică în loc să scadă creditele bancare luate vor crește.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button