ANALIZE

OCDE recunoaşte pentru prima oară că implementarea unui acord global de taxare a companiilor din sectorul digital ar putea dura cu un an mai mult

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a recunoscut, marţi, pentru prima dată, că implementarea unui acord global de taxare a companiilor din sectorul digital ar putea dura cu un an mai mult, transmite Reuters.

Acordul, pe care OCDE sperase să îl semneze la jumătatea acestui an, ar oferi ţărilor o cotă mai mare din impozitul pe veniturile marilor grupuri digitale din SUA, cum ar fi Apple şi Google, divizie a grupului Alphabet.

Acest acord este primul dintre cei doi piloni ai celei mai mari revizuiri a normelor fiscale transfrontaliere dintr-o generaţie.

Ambii piloni urmau iniţial să fie implementaţi în 2023.

Revizuirea include şi planuri pentru un impozit global minim pe profit de 15% pentru marile multinaţionale.

Secretarul general al OCDE, Mathias Cormann, a declarat într-un panel de la Forumul Economic Mondial din Davos, Elveţia, că progresul în rezolvarea detaliilor tehnice privind acordul fiscal digital merge mai puţin rapid decât era planificat.

”Am stabilit în mod deliberat un calendar foarte ambiţios pentru implementare, pentru a menţine presiunea asupra… dar bănuiesc că cel mai probabil vom ajunge cu o implementare practică din 2024 încolo”, a spus el.

Între timp, administraţia Biden şi Uniunea Europeană fac eforturi să adopte o legislaţie care să pună în aplicare acordul global privind impozitul minim convenit în octombrie anul trecut de aproape 140 de ţări.

Cormann a spus că este ”vizibil” în interesul Statelor Unite să se alăture acordului şi a spus că este ” de un optimism moderat” că în UE va fi prezentat un compromis pe care toţi membrii îl vor putea susţine.

Ministrul francez de Finanţe Bruno Le Maire, a cărui ţară deţine preşedinţia prin rotaţie a Uniunii Europene până la sfârşitul lunii iunie, a declarat marţi că este încrezător că miniştrii de Finanţe din UE vor susţine în unanimitate impozitul minim global, luna viitoare.

Aprobarea UE a fost întârziată de obiecţiile din partea Poloniei, care în aprilie a respins un compromis pentru a lansa acordul cu 137 de ţări în cadrul UE.

Între timp, aprobarea Statelor Unite a fost blocată în Congres, iar Cormann a fost întrebat dacă perspectivele de ratificare din SUA ar fi afectate în cazul în care republicanii care se opun în linii mari acordului ar câştiga majorităţi în Camera Reprezentanţilor şi Senat. la alegerile intermediare din noiembrie.

Acordul ar putea fi implementat de alte ţări chiar dacă legislatorii americani refuză să semneze, iar Cormann a susţinut că acest lucru ar dezavantaja companiile multinaţionale din SUA.

”Nu îmi pot imagina că orice ţară… ar avea o judecată care ar pune-o într-un asemenea dezavantaj. Cred că, indiferent de cine are majoritatea în Congres… acest lucru este în mod evident în interesul SUA”, a spus Cormann.

Congresul ar trebui să aprobe modificări la actualul impozit minim global aplicat în SUA pentru veniturile din străinătate, de 10,5%, cunoscut sub numele de ”GILTI”, ridicând nivelul la 15% şi transformându-l într-un sistem ţară cu ţară.

 » Vezi tot articolul

Related Articles

Back to top button