EXTERNE

România, fără șanse să adere la zona euro, anunță CE. Mircea Coșea dă exemplul Greciei: Atunci când te afli într-o situație limită…

România, fără șanse să adere la zona euro, anunță CE. Mircea Coșea dă exemplul Greciei: Atunci când te afli într-o situație limită…

Analistul economic Mircea Coșea a vorbit despre anunțul Comisiei Europeanei, potrivit căruia România nu îndeplineşte condiţiile pentru adoptarea monedei euro.

Comisia Europeană anunță că România nu îndeplineşte condiţiile pentru adoptarea monedei euro (vezi știrea AICI). DC NEWS l-a contactat pe analistul economic MIrcea Coșea pentru ne explica de ce a ajuns țara noastră în acest punct critic și cum am putea fi afectați. Profesorul a enumerat care sunt principalele probleme din economia României.

„E un anunț care trebuia să fie făcut, deși noi știam foarte bine acest lucru. România nu are acum condițiile de aderare la zona euro. Lucrurile astea sunt știute, Banca Națională a avut câteva anunțuri, acum un an, un și jumătate, nu știu cât au fost luate în seamă. Noi am pierdut condițiile pe parcurs, deși la un moment dat aveam anumite atribuții de îndeplinire a condițiilor. Pe parcurs, ele s-au pierdut și asta a intervenit. Nu din cauza crizei, nu punem acum criza ca fiind factorul esențial. Criza, începând cu cea pandemică și terminând cu cea ucraineană, au accentuat, au îngreunat, au adus elemente negative în plus, dar politica economică a României, dusă încă de prin anii 2017-2018-2019 a arătat că noi nu putem să aderăm la zona euro pentru că nu avem o politică macroeconomică coerentă.

O mare povară a economiei României

Nu am făcut nimic pentru eliminarea unei mari poveri pe care economia României o are, aceea a deficitelor. Deficitul balanței comerciale crește în permanență, nu s-a făcut nimic de toate guvernele care au succedat începând chiar de la nivelul anului 2006-2007-2008, deja marea criză pe care am parcurs-o atunci, nu s-a făcut nimic pentru a aduce condiții de reducere a deficitului comercial. Importurile sunt foarte mari. Paradoxal, sunt importuri mari la produse chimice și la alimente, la alimente în principal, lucru pe care noi puteam să îl rezolvăm pentru că produsele chimice puteau să fie produse mai mult în țară prin gazul pe care îl aveam, iar alimentele… nu mai discutăm. România are condiții de producție agricolă mare, dar nu are industrie alimentară. Nu s-a făcut nimic în direcția asta.

S-a accentuat foarte mult îndatorarea României. România a ajuns să fie în doi sau trei ani o țară cu record de viteză a modului cum se îndatorează și a dobânzilor din ce în ce mai mari pe care le plătește la aceste credite. Nu s-a făcut nimic în legătură cu accesarea într-un procent mai mare a fondurilor comunitare. Fondurile comunitare în România încă sunt într-o stare de mediocritate, ori ele trebuiau să fie în concepția UE folosite și pentru a obține echilibrul macroeconomic necesar aderării la zona euro.”, a explicat Mircea Coșea. 

Ce ar fi însemnat pentru România aderarea la zona euro

Mircea Coșea a explicat și ce ar fi însemnat pentru România aderarea la zona euro,

 » Vezi tot articolul

Related Articles

Back to top button