EXTERNE

Se anunță schimbări majore în ASF. Ovidiu Petru, director SIIF: Tot ce înseamnă planurile noastre are legătură cu piaţa

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (RODNAE Productions)

Ovidiu Petru, director al Direcției Generală SIIF, a explicat care sunt planurile pe care ASF le are, în perioada următoare, privind piața de capital.

„Tot ce înseamnă planurile noastre are legătură cu piaţa. Avem un dialog permanent cu piaţa. De asemenea, avem un dialog permanent cu autoritatea europeană şi chiar şi cu celelalte autorităţi de supraveghere europene pe anumite proiecte pe care le lucrăm în România. Printre proiectele noastre principale sunt cele de armonizare, perfecţionare, standardizare a legislaţiei secundare şi chiar şi a legislaţiei primare. Am avut foarte multe regulamente în consultare publică, lucrăm la foarte multe legi şi unele dintre ele eu cred că le vom vedea foarte curând adoptate şi mă refer la legea CBDF de distribuţie transfrontalieră a organismelor de plasament colectiv. Legea supravegherii prudențiale. Legea 126 va avea câteva modificări.

Legea crowfunding-ului

De asemenea, în curând vom avea şi legea crowfunding-ului, o lege care pe care ar fi trebuit să o avem din noiembrie 2021 pentru că termenul limită de transpunere trebuia să fie la un an de la adoptarea regulamentului european. Este o lege foarte importantă pentru noi întrucât ASF este o autoritate competentă, noi vom autoriza aceste platforme şi, de asemenea, vom avea tot regimul cu privire la această activitate.

În ceea ce privesc direcţiile mari de reglementare pe care le avem, există această direcţie de finanţare sustenabile, de tranziţie verde, unde, după cum aţi văzut, avem un pachet foarte mare de reglementări în tot ce înseamnă acest green finance, care vor intra în vigoare începând de anul acesta, de anul viitor. Aici va fi acţiunea pe termen mediu-scurt în perioada următoare. Ulterior, la nivel european – şi toţi colegii mei din sector sau cu mare parte dintre ei sunt implicaţi în aceste grupuri de lucru – se lucrează la pachetul de finanţe digitale, iar aici vorbim de mai multe regulamente.

Reglementarea crypto activelor

Este vorba de un regulament pilot DLT pentru înregistrările de distribuţie, un regulament care o să intre în vigoare de anul viitor şi ne-am bucura ca, la nivelul infrastructurilor bursiere din România, să fie testată această tehnologie, întrucât practic ea este un preview la ceea ce o să vină undeva din  2023-2024 şi mă refer aici la zona de reglementare a crypto activelor. Este un pachet foarte mare – pachetul marketing cryptoassets care noi credem că va intra în vigoare undeva din 2024-2025, însă acum se lucrează la toate aceste pachete legislative. 

„Autorităţile vor transmite date într-un anumit format”

De asemenea, o altă  direcţie importantă este cea de colectare de date la nivel european. Şi aici lucrurile se vor schimba, în perioada următoare. Primul efect pe care o să îl vedem, undeva din 2025, va fi sistemul ESAP, în care toate autorităţile vor transmite date într-un anumit format, iar pe această platformă europeană o să vedem toate datele din toate ţările UE. Practic, şi la nivel naţional va fi o schimbare,

 » Vezi tot articolul

Related Articles

Back to top button