ANALIZE

Staţia de Tratare Mecano-Biologică (TMB) din Oradea va intra efectiv în activitate.

„Practic, firma desemnată câştigătoare, SC Girexim Universal SA, va începe efectiv operarea staţiei. Staţia TMB a fost finalizată în 2016, dar nu a putut fi pusă până acum în funcţiune deoarece două licitaţii anterioare au fost anulate. În data de 18 iulie 2022, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Ecolect Group a semnat contractul cu firma câştigătoare, dar a doua zi firma EcoBihor, una dintre firmele care a participat la licitaţie, a depus o contestaţie în instanţă pentru suspendarea contractului şi a procedurii de licitaţie”, se arată într-un comunicat al CJ Bihor.

Potrivit vicepreşedintelui CJ Bihor, Mircea Mălan, care este şi preşedinte al ADI Ecolect Group, prin punerea în funcţiune a acestei staţii, cantitatea de deşeuri reziduale care ajunge să fie depozitată la groapa de gunoi va fi semnificativ redusă. Deşeurile reziduale vor trece printr-un proces de dezumidificare, ceea ce reduce cu aproximativ 30-40% cantitatea totală, apoi intră într-un proces de sortare, de unde rezultă între 3% şi 5% deşeuri reciclabile. O bună parte din deşeurile care rămân, în jur de 30%, se incinerează, urmând să fie depozitat la groapa de gunoi doar ce rămâne.

Cantitatea estimată de deşeuri care urmează a fi prelucrată în Staţia de Tratare Mecano-Biologică este de 60.000 tone/an (estimat – 60% deşeuri biodegradabile, 7% hârtie şi carton, 30% alte deşeuri). Cantitatea de compost generată va fi de 22.200 tone/an, iar cantitatea de reziduuri, de 25.600 tone/an.

Staţia TMB va trata deşeurile reziduale din patru zone ale judeţului: zona 1A – Municipiul Oradea, zona 1B – zona metropolitană Oradea, zona 5 – Marghita şi zona 6 – Valea lui Mihai.

Durata contractului cu SC Girexim Universal SA este de 96 de luni (8 ani), iar valoarea redevenţei va fi de 18.000 euro/ an. Operatorul va vira anual această sumă către Ecolect Group, care o va transmite mai departe către CJ Bihor.

Staţia TMB a fost realizată cu fonduri europene, în cel mai mare şi cel mai complex proiect al CJ Bihor, numit „Sistem de management integrat al deşeurilor”, cu o valoare de peste 50 milioane de euro. Staţia de tratare mecano-biologică a fost inaugurată în aprilie 2016 şi este construită potrivit directivelor europene. Proiectul a fost realizat de firma Euriteh, valoarea investiţiei fiind de 27 de milioane de lei. Scopul staţiei e acela de a selecta şi trata deşeurile colectate din Oradea şi alte zone ale judeţului astfel încât cantitatea de deşeuri care ajunge la groapa de gunoi să fie cât mai mică. 

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button