Staţia de Tratare Mecano-Biologică (TMB) din Oradea va intra efectiv în activitate.
„Practic, firma desemnată câştigătoare, SC Girexim Universal SA, va începe efectiv operarea staţiei. Staţia TMB a fost finalizată în 2016, dar nu a putut fi pusă până acum în funcţiune deoarece două licitaţii anterioare au fost anulate. În data de 18 iulie 2022, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Ecolect Group a semnat contractul cu firma câştigătoare, dar a doua zi firma EcoBihor, una dintre firmele care a participat la licitaţie, a depus o contestaţie în instanţă pentru suspendarea contractului şi a procedurii de licitaţie”, se arată într-un comunicat al CJ Bihor.
Potrivit vicepreşedintelui CJ Bihor, Mircea Mălan, care este şi preşedinte al ADI Ecolect Group, prin punerea în funcţiune a acestei staţii, cantitatea de deşeuri reziduale care ajunge să fie depozitată la groapa de gunoi va fi semnificativ redusă. Deşeurile reziduale vor trece printr-un proces de dezumidificare, ceea ce reduce cu aproximativ 30-40% cantitatea totală, apoi intră într-un proces de sortare, de unde rezultă între 3% şi 5% deşeuri reciclabile. O bună parte din deşeurile care rămân, în jur de 30%, se incinerează, urmând să fie depozitat la groapa de gunoi doar ce rămâne.
Cantitatea estimată de deşeuri care urmează a fi prelucrată în Staţia de Tratare Mecano-Biologică este de 60.000 tone/an (estimat – 60% deşeuri biodegradabile, 7% hârtie şi carton, 30% alte deşeuri). Cantitatea de compost generată va fi de 22.200 tone/an, iar cantitatea de reziduuri, de 25.600 tone/an.
Staţia TMB va trata deşeurile reziduale din patru zone ale judeţului: zona 1A – Municipiul Oradea, zona 1B – zona metropolitană Oradea, zona 5 – Marghita şi zona 6 – Valea lui Mihai.
Durata contractului cu SC Girexim Universal SA este de 96 de luni (8 ani), iar valoarea redevenţei va fi de 18.000 euro/ an. Operatorul va vira anual această sumă către Ecolect Group, care o va transmite mai departe către CJ Bihor.
Staţia TMB a fost realizată cu fonduri europene, în cel mai mare şi cel mai complex proiect al CJ Bihor, numit „Sistem de management integrat al deşeurilor”, cu o valoare de peste 50 milioane de euro. Staţia de tratare mecano-biologică a fost inaugurată în aprilie 2016 şi este construită potrivit directivelor europene. Proiectul a fost realizat de firma Euriteh, valoarea investiţiei fiind de 27 de milioane de lei. Scopul staţiei e acela de a selecta şi trata deşeurile colectate din Oradea şi alte zone ale judeţului astfel încât cantitatea de deşeuri care ajunge la groapa de gunoi să fie cât mai mică.
I like this site it’s a master piece! Glad I found this ohttps://69v.topn google.Raise blog range