ANALIZEECONOMIE

Care sunt obiectivele BNR: nu finanțarea statului PSD-PNL ci menținerea stabilității prețurilor

În conformitate cu legea de funcționare a BNR obiectivul principal al acesteia îl reprezintă menținerea stabilității prețurilor. Mai există și unele atribuții secundare cum ar fi elaborarea și aplicarea politicii monetare și a politicei de curs de schimb.

Acest obiectiv în ultimii trei ani nu prea a mai fost atins deoarece BNR a făcut o ușoară deviere de la el, asigurându-se că statul român primește suficienți bani pentru a putea trăi. Practic BNR pune pe piață nu suma de bani necesară desfășurării de tranzacții pentru a se acoperi nevoile economiei reale ci pentru a se finanța gaura neagră pe care o numim bugetul de stat.

Rolul banilor într-o economie reală este de a se asigura lichiditatea necesară realizării tranzacțiilor. Rolul banilor într-o economie reală nu este acela de a se finanța cheltuielile necugetate realizate de la bugetul de stat.

În loc să se impună reforme economice prin care statul să își reducă cheltuielile, birocrația și corupția, noi printăm bani fără acoperire ca să ne asigurăm că sunt suficienți pentru a se plăti pensiile speciale, subvenția la partidele politice sau sutele de mii de angajați aduși de partide în interiorul statului român.

Este adevărat că dacă statul român intră în insolvență nu ne mai revenim nici în 5 ani, dar pe de altă parte dacă statul creat de către PSD și PNL este un stat falimentar atunci acest lucru trebuie asumat.

Antreprenorii români sunt cei care suportă greul acestei situații deoarece ei sunt cei care sunt anual taxați prin inflație.

Practic partidele practică o formă de șantaj la adresa lui Mugur Isărescu: dacă nu ne dai banii atunci nu mai plătim salariile la profesori și doctori. Așa că BNR își depășește atribuțiile legale și printează bani fără acoperire pentru ca PSD și PNL să o ducă bine.

Această formă de șantaj trebuie însă oprită deoarece se pot vedea consecințele: românii și companiile românești sunt sărace.

Masa Monetară a crescut în ultimii 3 ani cu aproape 50%. Creșterea de masă monetară s-a făcut artificial, pentru a se cumpăra titluri de stat și a se asigura bani la bugetul de stat, adică sub controlul partidelor politice.

Related Articles

Back to top button