ANALIZE

Marius Lulea: România pierde anual cel puțin 20 de miliarde de euro deoarece nu face parte din Schengen

Marius Lulea, antreprenor și inginer constructor, consideră că economia României pierde anual aproape 20 de miliarde de euro ca urmare a faptului că nu se află în spațiul Schegen.

Acesta susține că nu este vorba numai despre șoferii care sunt nevoiți să stea zile în șir în vămile spre Ungaria ci mai ales despre investitorii internaționali care preferă să nu vină în România.

El consideră că marile companii văd lucrurile în mod diferit și o graniță internă Europei le ridică mari semne de întrebare, mai ales că se discută despre libertatea de circulație economică, despre libertatea de circulație a mărfurilor produse de economiile diverselor state.

Marius Lulea susține că astăzi România nu mai produce aproape nimic însă de vină este guvernul României care nu a luat nici o măsură care să ducă la susținerea antreprenorilor locali, cum ar fi o fiscalitate mai redusă sau ajutoare de stat. Degeaba producem cereale dacă nu reușim să valorificăm acest lucru la nivel național, exportăm cereale ieftine și importăm pâine congelată scumpă.

Ungaria a câștigat în ultimii doi ani aproape 10 miliarde de euro investiții străine și nu pentru că oferă condiții fiscale mai bune sau salarii mai potrivite ci pentru simplul motiv că se află în interiorul spațiului Schegen. Ori aceste sume de bani se adună de la an la an și constituie baza unor importuri tehnologice care duc la creșterea valorii unei economii naționale.

Marius Lulea susține și că protestele sunt legitime și ele produc o reacție, ceea ce înseamnă că își ating scopul. Nu putem sta fără să avem o reacție deoarece în caz contrar ne va aștepta o decizie similară. Faptul că la nivel european încep să apară temeri arată că protestele au efect și ele vor pune presiune la viitorul summmit pe justiție.

Related Articles

Back to top button