ANALIZEECONOMIE

Aproape 70% din primăriile din România se află în faliment. Avem prea multe instituții și prea mulți angajați la stat

Guvernul României a alocat de la bugetul de stat , din fondul de rezervă, peste 1 miliard de lei pentru 2890 de primării.

Acestea se aflau practic în faliment dacă nu ar fi fost ajutate de la bugetul de stat. Primarii s-au obișnuit să stea cu mâna întinsă și să se umilească în fața administrației politice centrale.

Avem prea multe primării , prea mulți angajați la stat și prea puțini cetățeni

În România sunt 3187 de primării iar majoritatea acestora nu reușesc să își acopere costurile cu salariile și alte cheltuieli administrative conexe. De investiții în majoritatea cazurilor nici nu se pune problema. România mai are 42 de consilii județene , 5257 de deconcentrate, 42 de prefecturi, 1093 de instituții centrale.

Toate aceste instituții parizitează poporul român și consumă din avuția națională fără să producă nimic benefic.

Principala caracteristică comună a tuturor acestor instituții este birocrația și corupția.

România are prea multe primării cu prea puțini cetățeni. În condițiile în care peste 5 milioane de români lucrează dincolo de granițele țării, satele României au devenit în multe cazuri aproape goale.

Există sute de comune unde numărul de locuitori este mai mic de 1.000 de persoane. Cea mai mică comună din România este Bătrâna și unde locuiesc mai puțin de 200 de persoane.

România are prea mulți angajați la stat. Numărul acestora a crescut foarte mult în ultimii ani, în regimul lui Klaus Iohannis ajungând la aproximativ 1,3 de milioane. Pentru comparație în privat lucrează undeva la 4,5 milioane de români, iar pensionari mai sunt încă 5 milioane de români. Dezechilibrul economic între cei care lucrează în privat și ceea ce trebuie să suporte bugetul de stat este unul imens.

Peste 5 milioane de români au plecat din țară, fiind într-un exil economic. Marea lor majoritate s-au stabilit deja în țările unde au ajuns, sunt parte a comunităților, și-au întemeiat familii acolo și sunt șanse reduse ca ei să mai revină acasă. De altfel unde să revină din moment ce satele românești nu au drumuri, școli, dispensare sau locuri de muncă.

Primarii au un rol cheie în controlul politic asupra localităților, județelor și României

În mod normal numărul de UAT-uri ar trebui să fie redus cu aproximativ 70%, adică să existe mai puțin de 1.5 mii de primării.

Există însă o mare opoziție la această reformă și nimeni nu discută despre ea deoarece partidele preferă să își plaseze în aceste instituții lipitorii de afișe. Sigur că angajarea unor persoane fără performanțe notabile face viața grea profesioniștilor din interiorul statului român.

Primarii sunt legați de administrația centrală special pentru a fi obligați să aducă voturi pentru partide. Aceștia au dezvoltat adevărate rețele de votanți, cu nume și prenume, și care depind fie de o funcție publică fie de banii dați pentru ajutoarele sociale, fie de diferite activități pe care primăria le desfășoară.

Related Articles

Back to top button