ANALIZE

Analiză. Coaliția menține pensiile speciale nesimțite, Ciucă este unul dintre beneficiari. Suma este colosală și este luată de la antreprenori și muncitori

În România se plătesc pensii speciale de aproape 3 miliarde de euro în fiecare an.

Din această sumă numai judecătorii și procurorii primesc în fiecare lună în medie câte 20.000 de lei, în fiecare lună.

Numărul Pensiilor speciale nesimțite, adică cele mai mari decât salariul președintelui depășește 10.000 de persoane.

Aceste pensii speciale, adică privilegii , nu drepturi, apăsă greu pe bugetul de stat și împiedică dezvoltarea țării. Nici un alt stat din Uniunea Europeană nu acordă un astfel de sistem de privilegii în care diferența între pensiile normale și cele profesionale să fie așa de mare.

Pensiile speciale nu sunt plătite dintr-un fond de contributivitate, pensiile speciale sunt plătite din taxele și impozitele încasate de la firmele românești și de la salariații români.

Peste 1 milion de români primesc lunar o pensie mai mică de 1.000 de lei. Este pensia pe contributivitate, o pensie care nu este actualizată cu valoarea inflației de la momentul la care reținerea a fost făcută de către stat. În mod fals se spune că pensiile sunt mici deoarece muncitorii români au plătit puține taxe. În România angajații plătesc printre cele mai ridicate taxe din Uniunea Europeană, peste 40% din venitul brut realizat.

Dacă am elimina pensiile speciale am face o economie aproape cât jumătate din valoarea fondurilor europene absorbite de România în fiecare an. Din acești bani se puteau construi 50 de spitale județene noi în fiecare an sau se puteau construi 500 de kilometri de autostradă anual.

Românii trebuie să înțeleagă că pensiile speciale blochează dezvoltarea țării și au un rol major la valoarea inflației ridicate, generată în general de faptul că statul nu poate susține aceste cheltuieli nerealiste.

Related Articles

Back to top button