Analiză. Deși românii plătesc prin credit de două ori o locuință, ea valorează de patru ori mai mult la finalul perioadei
De foarte multe ori există greșita impresie că ratele bancare reprezintă banii celui le plătește și nu banii băncii.
Achiziția unei locuințe se face de obicei prin credite bancare iar cumpărătorii apelează la acest sistem din lipsă de fonduri.
În ciuda a ceea ce se crede dobânzile bancare nu acoperă prin valoare rata anuală a inflației. Asta înseamnă că practic dobânda bancară nu reușește să cuprindă nici măcar devalorizarea banului, adică păstrarea valorii reale.
Pare greu de crezut această afirmație, dar cât timp dobânzile practicate sunt mai mici decât rata inflației această este realitatea, nu doar în România ci peste tot în lume.
Dacă ar fi să ne uităm la practica globală din ultimii 30 de ani acest fenomen se poate identifica ușor: prețurile locuințelor cresc mai repede decât valoare actualizată a sumei rambursate.
Spre exemplu dacă doreai să cumperi un apartament cu două camere într-o zonă bună din New York, acum 30 de ani ai fi dar aproximativ 50.000 de dolari. Astăzi valorează actualizată a aceluiași apartament atinge aproape un milion de dolari. Dacă cineva ar fi luat această proprietate atunci, până astăzi ar fi plătit maxim 100.000-150.000 de dolari credit. Situația de față sigur că este una excepțională deoarece există și un factor de zonă.
Haideți să alegem însă un exemplu din România. O locuință în cartierele Impact din Pipera se putea cumpără acum 15 ani cu doar 70.000-100.000 de euro. Astăzi aceeași locuință valorează 300.000-400.000 de euro. Cei care au luat atunci credit după 15 ani puteau acoperi valorează acestuia iar nu ar depăși 150.000-200.000 de euro. Deci putem vedea cu ușurință că valorează actualizată a casei este cu mult peste valorează creditului.
Tocmai de aceea cheia unei astfel de achiziții este cumpărarea de locuințe în zone bune, chiar dacă ele sunt mai scumpe. Zonele bune capătă avantajul mișcărilor demografice și valorea locuințelor crește mai mult.