Coaliția nu a luat nici o măsură pentru relansarea zootehniei: reproducerea porcilor interzisă în România. Importăm 70% din carne

România importă aproximativ 70% din cantitatea de carne de porc necesară pentru consumul intern. Se întâmplă acest lucru datorită gripei porcine, dar mai ales din cauza faptului că fermierii români nu sunt ajutați pentru a putea produce la un preț competitiv pe plan internațional.

Astăzi exportăm cereale ieftine și importăm carne scumpă din Germania, Polonia, Spania, Belgia sau Olanda. România a ajuns datorită guvernărilor PSD și PNL o simplă piață de desfacere.

Am ajuns să exportăm resurse și forță de muncă și primim la schimb produse prelucrate scumpe.

Înainte de 1989 nu exista comună în România care să nu fi avut o fermă zootehnică, fie că vorbim despre creșterea de porci, vaci, pui sau alte animale. Aceste ferme au fost închise și demolate, astăzi nimic nu mai este în acele locuri, de multe ori pământul a fost arat.

Industria cărnii de porc este în România de aproape 2 miliarde de euro, însă cea mai mare parte a acestui produs este importată.

Dar nu importăm doar carnea de porc, am ajuns să importăm și puținii pui de porc pe care ajungem să îi creștem. Există o lege care ar fi trebuit să oblige statul să ajute fermierii să dezvolte noi ferme de reproducere pentru porci, însă această lege este blocată și nefuncțională deoarece guvernul României nu alocă bani pentru ca ea să fie implimentată.

Avem nevoie de peste 200.000 de scroafe pentru reproducere. Astăzi nu le mai avem, fermele au fost închise, trebuie să importăm până și porcușori din alte state. Da, ați auzit bine, astăzi nu mai avem ferme pentru reproducerea porcilor.

Astfel, am ajuns să vorbim în prezent despre o producție internă de carne de porc ce acoperă numai 30% din necesarul de consum. De menționat mai este și faptul că, numai în 2021, industria autohtonă a pierdut peste 600.000 de animale din cauza virusului PPA. În plus, stastisticile demonstrează că fermele comerciale românești au pierdut în 2021, aproximativ 40% din femelele de reproducţie, ceea ce înseamnă aproximativ 1,5 milioane de porci.