Anchetă. Afacerea cu pădurile țării valorează peste 6 miliarde de euro anual iar beneficiarii sunt companiile austriece

În România în fiecare oră se taie 6 hectare de pădure. În ultimii 33 de ani țara noastră a pierdut peste jumătate de milion de hectare de pădure.

Vorbim despre un domeniu care valorează anual peste 6 miliarde de euro. Cea mai mare parte a acestei afaceri este controlată de un grup de firme austriece ce au deschis fabrici în România. În curtea acestor fabrici se pot vedea munți de copaci.

Între aceste companiii și președintele țării, Klaus Iohannis, există o puternică legătură. Directorii care conduc companiile care prelucrează lemnul au directori și asociați ce se află în relații foarte bune cu președintele țării.

Proprietatea publică reprezenta 64,3% din suprafaţa totală a fondului forestier naţional, fiind administrată în principal de către Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva (75,1%), iar proprietatea privată reprezenta 35,7%, fiind administrată în cea mai mare parte de structurile silvice private (95,5%).

Franța are 30% din teritoriu ocupat de păduri, în timp ce în Germania proporția este de 32% terenturi împădurite din total. Ungaria, o țară de câmpie, are 19% din teritoriu acoperit de păduri, iar Bulgaria vecină, mult mai asemănătoare cu noi ca relief, are 31% păduri, cu 4 procente peste România. Și nici nu ne comparăm cu Spania, unde pădurile și zonele cu iarbă și copaci depășesc jumătate din totalul teritoriului – 51%.

Fondul forestier naţional ocupa, la sfârşitul anului 2020, 6,592 milioane de hectare, respectiv 27,7% din suprafaţa ţării.