ANALIZE

Imobiliare. Începând cu luna martie se reia creditarea pentru achiziția de locuințe noi

Începând cu luna martie se reia creditarea de către băncile comerciale a sectorului imobiliar.

Chiriile mari și inflația îi împinge pe tineri spre soluția achiziției de noi locuințe în loc de plata unor chirii. Astăzi chiriile au crescut și sunt mai ridicate decât ratele bancare pentru achiziția unei case sau a unui apartament nou.

Vânzările pe piața imobiliară s-au prăbușit în mai multe țări din Europa în 2022. În România, numărul potențialilor clienți a scăzut, odată cu majorarea dobânzilor, iar evoluția prețurilor e incertă. În Polonia, situația e oarecum similară, iar acolo locuințele s-au scumpit. Și în Germania, volumul tranzacțiilor a scăzut în 2022 cu 74% față de anul anterior. O statistică Eurostat arată că în ultimii 12 ani prețurile caselor s-au dublat în țări precum: Estonia, Lituania, Ungaria, Letonia, Cehia, Luxemburg și Austria. Practic vorbim despre o problemă comună.

Cele două sunt similare ca și valoare, însă în cazul unui credit după perioada contractată românii devin și proprietari.

Românilor le place să fie proprietari.

Tinerii trebuie să admită care este nivelul maxim de rate pe care îl pot susține pe termen scurt și mediu. Pe termen lung inflația face ca efortul dat de rate să devină mai mic.

BNR deja a lansat direcția pentru 2023, dobânzile bancare nu vor mai crește, greul a trecut, suntem pe o zonă de stabilitate. BNR îndeamnă băncile comerciale să susțină mediul privat. Bani sunt pe piață, chiar foarte mulți.

Specialiștii în imobiliare susțin că deja au început telefoanele să sune, chiar dacă timid, însă suntem doar în luna ianuarie, nu o perioadă potrivită pentru vânzarea de locuințe.

Noi proiecte rezidențiale nu au fost deschise, investitorii au menținut pe piață o ofertă redusă, vânzându-se produsele care există astăzi pe stoc.

Cu mici excepții proiectele noi au fost amânate.

Cele mai căutate locuințe sunt cele din București, Cluj, Brașov și Timișoara și locuințele din jur. În funcție de zona în care sunt amplasate prețurile variază între 1.300 de euro/mp și pot ajunge până la 4.000 de euro/mp în zone foarte bune.

Spre exemplu la Nord de București, în Tunari, începe un nou proiecte rezidențial: Green Place. Este vorba despre 40 de locuințe parter la prețuri mai mult decât accesibile deoarece investitorii lucrează cu resurse financiare proprii, fără credite. Ori acest lucru determină scăderea costurilor cu aproximativ 15-20%, respectiv dobânda aferentă a doi ani, cât durează construcția și contractarea unei case.

Majoritatea românilor preferă locuințe noi, apartamente sau case, nu vechi. Locuințele noi au avantaje majore: nu implică alte costuri, sunt moderne, nu au mai fost folosite, ai vecini de calitate similară și multe alte avantaje.

Related Articles

Back to top button