ANALIZE

Datoria externă 140 miliarde de euro. PSD și PNL ne-au amanetat viitorul: construiam 28.000 de kM de autostradă, până în China și înapoi… de două ori

Datoria externă a României, cea publică și privată, a ajuns în luna decembrie 2022 la aproape de 140 de miliarde de euro. Toată această datorie a fost făcută în ultimii 33 de ani, în condițiile în care regimul Nicolae Ceaușescu a lăsat România fără datorii și cu bani în conturi.

Cu toate acestea PSD și PNL, partidele născute din partidul comunist român și din vechea securitate, nu doar că au distrus economia națională și au vândut tot ceea ce se putea vinde, dar au și luat credite pentru a îndatora poporul român.

Datoria publică a crescut semnificativ o dată cu venirea lui Klaus Iohannis la conducerea țării

Datoria externă a României a cunoscut o explozie după venirea la conducerea țării a lui Klaus Iohannis. Acesta are marele merit că a reușit să dubleze datoria externă în mai puțin de 8 ani, dar fără a folosi banii pentru investiții.

Primul mandat de președinte a lui Klaus Iohannis a fost obținut în anul 2014, atunci când a jucat formal finala cu Victor Ponta. Cinci ani mai târziu Klaus Iohannis mai obținea un mandat de președinte ca urmare a blatului pe care l-a făcut cu PSD, atunci când în finală s-a văzut cu Viorca Dăncilă.

Propulsat de către PNL în funcția supremă în stat, președintele nu și-a făcut treaba și anume să se asigure de bunăstarea românilor. Evoluția POLITICĂ a lui Klaus IOhannis nu a fost una naturală. Plecat din poziția de primar de Sibiu, acesta a fost pe repede înainte înscris în PNL, acolo unde liderii marcanți cu tradiție în partid au fost repede îndepărtați.

Statul deține aproape jumătate din această datorie externă, iar banii s-au dus pe pensii speciale, subvențiile partidelor politice și salariile politicienilor

Datoria externă a României a crescut în mod nejustificat, jumătate din această datorie aparținând statului român.

Guvernele PSD și PNL care s-au succedat la conducerea țării s-au împrumutat în fiecare an pe piețele internaționale pentru a putea acoperi cheluielile mari ce se fac de la nivelul bugetului de stat. Peste 93% din bugetul de stat se folosește pentru cheltuieli cu salariile,pensiile și cheltuieli administrative conexe.

Sub 7% din banii de la bugetul de stat sunt folosiți pentru investiții, deci practic statul român nu își îndeplinești atributele de bază, acelea de a oferi educație, sănătate, infrastructură și securitate.

În luna decembrie 2022 datoria externă publică se apropia de 60 de miliarde de euro, sumă colosal de mare.

Din acești bani s-au plătit pensii speciale de aproape 4 miliarde de euro în fiecare an. Aceste pensii speciale nu sunt sustenabile, adică nu existau bani în bugetul României motiv pentru care politicienii s-au împrumutat. Peste 200.000 de români beneficiază de acest sistem de pensii speciale și dacă adunăm numai ultimii zece ani putem vedea că națiunea română a pierdut aproape 40 de miliarde de euro.

Tot din aceste împrumuturi s-au plătit subvenții către partidele politice. În fiecare an aproape 50 de milioane de euro intră în conturile principalelor formațiuni politice, PSD și PNL fiind principalele beneficiare. De aici banii se scurg către firmele de partide, adică banii sunt sifonați sub masca unui fals aparat de propagandă.

O altă direcție prin care banii sunt cheltuiți irațional de la bugetul de stat sunt angajații de la stat care provind din interiorul partidelor politice. Din cei aproape 1,3 milioane de români angajați la stat undeva la jumătate de milion lucrează în administrația public centrală, județeană sau locală. Se estimează că acest număr ar trebui să fie înjumătățit, marea majoritate a celor angajați de către partide fiind incapabili să execute operațiuni elementare. În general oamenii partidelor politice capătă funcții înalte, bine plătite, dar fără a avea experiența necesară. Mulți din acești oameni generează multă birocrația și corupție, blocând statul român în dezvoltarea sa.

Ce puteam face cu 140 de miliarde de euro: spitale, școli și autostrăzi

Ar fi fost bine ca statul român să folosească banii luați de la străini pentru a face investiții. De multe ori nu ne putem da seama de valoarea colosală a acestor împrumuturi și le înțelegem mai bine dacă ele sunt exprimate material.

În Uniunea Europeană prețul mediu de construcție a unui kilometru de autrostradă este de aproape 5 milioane de euro. Un calcul rapid ne arată că din 140 de miliarde de euro puteam construi aproape 28.000 de kilometri de autostradă, suficient cât să mergem cu o autostradă din România și până în China și înapoi… de două ori.

Poate că din datoria publică am fi putut construi spitale. În america un spital costă undeva între 50 de milioane de dolari și 200 de milioane de dolari, în funcție de mărime și specializări. Practic putem vedea cu ușurință că din datoria externă a României am fi putut construi 1.4000 de spitale noi, dotate modern. Cu toate acestea guvernul României nu a reușit să construiască nici un spital nou în ultimii 33 de ani.

România are nevoie de educație. Sub 25% dintre români au studii superioare iar politicienii preferă să îi trimită pe români la căpșuni și nu să fie medici sau ingineri. Pentru o Românie educată este nevoie de școli moderne, ori o școală costă undeva între 5 milioane de euro și 10 milioane de euro. Putem vedea că din datoria externă a României puteam construi 14.000 de școli noi, școli moderne, suficiente cât să existe câte 4 în fiecare localitate din România. Vedeți cumva aceste școli? Cu siguranță că nu.

Românii trebuie să înțeleagă că nu se mai poate continua în acest fel și că performanțele PSD și PNL sunt catastrofale. Aceste partide nu dețin resursa umană care să conducă România, au devenit simple organizații de crimă organizată unde toți impostorii s-au adunat ca să devalizeze bugetul de stat.

Related Articles

Back to top button