ANALIZE

Noile condiții pentru case verzi vor exploda prețurile. Trebuie să punem 30cm de polistiren peste case

În luna ianuarie 2023 au fost publicate noile norme privind proiectarea construcțiilor.

Acestea cuprind prevederi cu privire la termoizolarea clădirilor rezidențiale și nerezidențiale.

Specialiștii susțin că noile prevederi vor crește costurile de realizare a locuințelor pentru că acestea vor trebui să fie mai bine termoizolate dar și dotate cu echipamente de producere a energiei verzi.

Spre exemplu pentru pereții exteriori a fost dublat necesarul de termoizolație, de la o rezistență minimă impusă de 1,8 mpK/W până la 4 mpK/W. Practic dacă normele s-ar aplica în această variantă ar urma să crească termoizolație aplicată pereților până la 25-30cm.

Diriginții de șantier susțin însă că o astfel de prevedere este greu de realizat tehnic. La acest moment nu este nici un producător care să realizeze polistiren în această grosime iar prinderea de un perete de 25cm de zidărie a unui polistiren cu grosimea de 25cm este greu de făcut.

Practic prețurile la noile locuințe vor crește. Astăzi românii cu greu își mai pot permite să își achiziționeze o casă. Prețurile la locuințe vor crește ca urmare a aplicării noilor prevedere.

Pe lângă o termoizolație cu o grosime dincolo de rațional, noile clădiri vor trebui dotate și cu sistem speciale care să producă energie verde precum panouri solare, panouri fotovoltaice, pompe de căldură sau multe altele.

Related Articles

Back to top button