ANALIZEECONOMIEINVESTITII

Au distrus industria chimică iar acum importăm de la pasta de dinți și până la îngrășăminte. Avem materie primă dar este exportată ieftin

În anul 1989, România era un important actor economic pe piața internațională, clasându-se pe locul zece în lume ca industrie. În ciuda miturilor vehiculate de guvernele care au urmat după Revoluție, economia României era competitivă, iar echipamentele utilizate în fabrici nu aveau o vechime mai mare de 10-15 ani. Majoritatea tehnologiei din fabrici era modernă și achiziționată din statele occidentale, adesea sub licență.

Cu toate acestea, partidele PSD și PNL au avut ca obiectiv ascuns jefuirea țării, iar populația a fost convinsă că efortul lor depus în construirea fabricilor era în zadar, acestea fiind considerate învechite. În acea perioadă, industria chimică era una dintre principalele ramuri ale economiei naționale, producând îngrășăminte, vopseluri, detergenți, bitum, cauciucuri și textile. Toate resursele țării trebuiau prelucrate la nivel național înainte de a fi exportate.

În prezent, România se confruntă cu un deficit comercial de aproximativ 34 de miliarde de euro, iar cea mai mare parte a acestui deficit provine din industria chimică. În loc să investească și să acorde sprijin financiar ramurilor care înregistrează un exces de importuri, partidele politice acordă pensii speciale, subvenții și alte beneficii politicienilor.

Se prevede că în 2023, deficitul comercial al României va continua să crească din cauza avansului importurilor care depășește creșterea exporturilor. Potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS), deficitul comercial la bunuri al României a fost de 2,3 miliarde de euro în 2021, exporturile fiind de 7,2 miliarde de euro, iar importurile de 9,5 miliarde de euro.

Industria chimică contribuie cel mai mult la deficitul comercial, în valoare de 1 miliard de euro din totalul de 2,3 miliarde de euro. Această ramură a economiei a devenit deja deficitară în România din cauza lipsei de investiții și închiderii unor facilități de producție în ultimii 30 de ani. În plus, criza energetică a accentuat problemele acestei industrii, deoarece gazele naturale sunt esențiale atât pentru producția de energie, cât și pentru producția de produse chimice.

România are la dispoziție materii prime precum gaz, petrol, sare și multe alte minerale, minereuri și săruri, însă acestea nu sunt prelucrate la nivel național. În prezent, România exportă sare ieftină, aproape gratuită

Related Articles

Back to top button