ANALIZE

Țeapă Românilor. O nouă agenție pentru sinecurile PSD – PNL

Într-o eră în care transparența și eficiența ar trebui să guverneze acțiunile autorităților, se pare că PSD și PNL au găsit o nouă modalitate de a crea sinecuri și de a-și asigura influența în cadrul companiilor de stat. Nou-înființata Agenție pentru Monitorizarea Companiilor Publice (AMCP) a devenit operațională, însă nu fără a ridica semne de întrebare și critici din partea opiniei publice și a experților în domeniu.

Potrivit surselor cursdeguvernare.ro, AMCP are ca scop principal monitorizarea performanței companiilor publice și a entităților în care statul este acționar majoritar sau deține o participație semnificativă. Pe hârtie, misiunea agenției pare una nobilă și necesară, însă în practică, există temeri că aceasta va deveni un nou instrument de control politic și o sursă de sinecuri pentru membrii PSD și PNL.

Criticii susțin că înființarea AMCP este o mișcare strategică pentru a asigura partidelor de guvernământ un control mai strict asupra resurselor și deciziilor companiilor de stat. În loc să contribuie la dezvoltarea și eficientizarea acestora, agenția ar putea servi interesele politice și personale ale celor care se află la putere, în detrimentul interesului public.

De asemenea, se ridică întrebări legate de transparența și responsabilitatea cu care va opera AMCP. Într-un context în care corupția și nepotismul sunt probleme persistente în administrația publică românească, există temeri că această nouă structură va agrava în loc să rezolve aceste probleme.

În plus, crearea unei astfel de agenții aduce în discuție și problema cheltuielilor bugetare. Într-o perioadă în care resursele financiare sunt limitate și există numeroase alte domenii care necesită investiții urgente, alocarea de fonduri pentru o agenție care pare să servească mai mult interesele politice decât cele publice este cel puțin discutabilă

Related Articles

Back to top button