Pensia specială a lui Nicolae Ciucă (PNL) va crește la peste 6.000 de euro
Fostul premier Nicolae Ciucă (PNL), care a ratat reforma pensiilor speciale, a încasat anul trecut o pensie militară de 221.616 lei, în creștere de la cei 215.000 lei încasați în anul precedent. Astfel, Ciucă a încasat anul trecut câte 18.468 lei lunar de la Ministerul Apărării, adică peste 3.700 de euro, doar din pensia specială. La acest venit s-a adăugat salariul de premier de 185.676 lei, adică 15.473 lei (circa 3.150 euro).
Și soția lui Nicolae Ciucă încasează pensie specială de militar de la Ministerul Apărării, care s-a ridicat anul trecut la 61.680 lei.
În privința proprietăților și bunurilor deținute, situația a rămas neschimbată. Astfel, Nicolae Ciucă și soția sa dețin o casă de 232 de metri pătrați construită în 2017 la Balotești, sat Dumbrăveni. Tot acolo, familia Ciucă are și un teren intravilan de aproape 600 de metri pătrați. Soții Ciucă mai dețin un teren intravilan de 2.829 de metri pătrați în comuna Pielești din județul Dolj.
Fostul premier are și două autoturisme Toyota – Corolla, fabricată în 2006, și RAV4, fabricată în 2020.
Amintim că cel mai mare eșec marcat de guvernul Ciucă este tăierea pensiilor speciale, o așteptare a întregii societăți, în contextul în care România și-a asumat această reformă inclusiv prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Cu toate acestea, Guvernul face în cele din urmă doar o reformă parțială a pensiilor speciale, prin care elimină doar câteva categorii de beneficiari și supraimpozitează pensiile speciale (cu 30%) doar dacă partea necontributivă depășește salariul mediu brut pe economie.
Deși era o reformă a Ministerului Muncii condus de social-democratul Marius Budăi, premierul Nicolae Ciucă a avut un interes personal să nu elimine pensiile speciale ale militarilor, în contextul în care el însuși beneficiază de pensie de serviciu militară.
Per total, reforma pensiilor speciale nu este încă gata, deși trebuia finalizată până la finalul anului 2022, conform jalonului din PNRR, deoarece Guvernul a încercat inițial să mimeze reforma, însă s-a lovit de obiecțiile Comisiei Europene. Amendamente depuse recent de coaliția de guvernare sunt încă discutate în Parlament, iar coaliția și-a asumat adoptarea legii până la 1 iulie.