Economia românească în colaps. Măsurile fiscale ale PSD închid Combinatul Liberty Galați
Nu mai puțin de 42 de companii cer intrarea în insolvență a celui mai mare producător de oțel din sud–estul Europei. Compania Liberty Galați spune că sunt puține cazuri, raportat la miile de furnizori, și se pregătește să ia un credit de 150 de milioane de euro garantat de stat.
Ziua de 8 decembrie va fi una lungă pentru magistrații Tribunalului Galați. Un singur complet are de soluționat 42 de cereri de insolvență a combinatului siderurgic Liberty Galați.
Creditorii reclamă faptul că nu au primit sume mai mari de 40.000 de lei, de mai bine de 90 de zile.
Roata norocului pentru creditorii combinatului
O parte dintre dosare vor fi fără obiect, dat fiind că datoriile au fost deja stinse. „Până anul trecut, au fost corecți, nu știu ce s-a întâmplat de s-a ajuns în situația asta”, a declarat pentru Europa Liberă Paula Bulgaru, administratorul companiei Firogal Galați, una dintre firmele care au solicitat insolvența.
Agentul economic se ocupa cu servicii de întreținere la Uzina de Aglomerare și Furnale și avea de recuperat – din ianuarie – aproximativ 100.000 de lei. A primit banii abia acum, după ce a deschis procesul.
Nu toți furnizorii de materii sau servicii au fost la fel de norocoși. Una dintre firmele care-și caută banii în instanță este Rora Consing S.R.L. Brașov.
„Nu am primit nimic”, declara la sfârșitul săptămânii trecute, pentru Europa Liberă, Cristina Tudose – directorul operativ al companiei. Firma este deja la al doilea termen de judecată, primul având loc în octombrie.
În ultimul an, de când a apărut primul caz de cereri de insolvență, s-au adunat peste 70. Ce se întâmplă pe 8 decembrie este un record de cereri de analizat în aceeași zi. La precedentul termen, din octombrie, erau 14 astfel de solicitări.
„Încearcă să minimalizeze situația”
La începutul lunii noiembrie a existat o întrevedere pe subiectul datoriilor între conducerea combinatului și Nicolae Filimon, președintele Patronatului Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Galați.
Filimon a declarat pentru Europa Liberă că a fost informat de reprezentanții Liberty Galați de constituirea unei comisii care analizează și decide cum și când se achită creanțele.
„Au încercat să minimalizeze situația. Nu au dreptul nici moral, nici profesional să aprecieze dacă o societate creditoare este într-o situație mai grea ca alta, nu sunt bancă, să facă reeșalonări. Sunt obligați să dea banii”, a spus Filimon.
În opinia sa, este vorba doar de o strategie de a trage de timp, interval în care firmele mici sau mijlocii riscă falimentul.
Un alt semnal de alarmă este numirea în funcția de director general a avocatului Radu Ionescu.
„În mediul de afaceri se vorbește că a fost pus să pregătească insolvența ”, mai spune Filimon.
Reprezentanții combinatului susțin că situația este sub control.
„Liberty Galați nu a fost și nu este în insolvență. Avem mii de furnizori și câteva cazuri care în prezent sunt apărate în instanță.”, a transmis pentru Europa Liberă un purtător de cuvânt al Liberty Galați.
Semne de întrebare referitoare la producție
Pe 30 septembrie, Liberty anunța că a decis oprirea temporară a Furnalului nr. 5, singurul operațional, și invoca vremea nefavorabilă de la Marea Neagră și nivelul scăzut al Dunării, „nivel care a afectat livrarea unei cantități suficiente de materii prime care să asigure funcționarea neîntreruptă a furnalului în condiții de siguranță”, conform unui comunicat de presă al Liberty.
În trecut erau stocuri de materii prime suficiente pentru a acoperi perioadele de vreme proastă. Conducerea combinatului invocă faptul că pe 21 și 25 septembrie, compania care asigură transportul materiilor prime a emis două notificări privind „instaurarea situației de ape mici”, motiv ce a generat instaurarea unei situații de forță majoră.
La 21 septembrie, cotele apelor Dunării erau de +141 cm peste nivelul de referință specific și nu exista vreun aviz de oprire a circulației din partea Administrației Fluviale Dunărea de Jos. Pe 7 noiembrie, când conducerea combinatului anunța repornirea Furnalului 5, cotele apelor Dunării erau de + 126 cm peste nivelul de referință specific.
În tot acest interval, cotele Dunării au fost sub cel din 21 septembrie, când Combinatul a invocat că nu se poate face transport din cauza nivelului scăzut al Dunării.
Repornirea Furnalului 5 nu a avut loc nici până în prezent, la o lună de la anunțarea evenimentului.
„Repornirea cu succes a furnalului în condiții de siguranță este un proces complex, chiar dacă are loc după o oprire temporară. Cu toate acestea, echipele noastre au început deja lucrările de repornire a furnalului, care estimăm că va fi operațional în scurt timp”, a transmis pentru Europa Liberă un purtător de cuvânt al Liberty Galați.
Persoane din conducerea combinatului au declarat pentru Europe Liberă că o explicație ar putea fi legată de stocurile de materii prime, care ar asigura necesarul doar pentru o perioadă scurtă de timp.
„Avem suficientă materie primă pentru a livra clienților noștri produsele de care au nevoie”, au comunicat, în replică, reprezenții Liberty Galați, la solicitarea Europei Libere.
Credit de 150 de milioane de euro, garantat de stat
Pe 14 decembrie este convocată Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor Liberty Galați.
Pe ordinea de zi figurează și „aprobarea contractării prin EximBank, în numele și în contul statului, a unui credit cu dobândă subvenționată în scopul realizării de investiții și/sau pentru capital de lucru”.
Conducerea își propune accesarea a până la 150 de milioane de euro prin schema de ajutor de stat Ucraina, lansată pe 17 martie 2023.
Obiectivul schemei este deblocarea accesului la finanţare al companiilor care se confruntă cu un deficit de lichidităţi, ca urmare a blocajelor financiare generate de conflictul din Ucraina, în vederea asigurării continuităţii în desfăşurarea activităţii acestora.
Bugetul Schemei este de 1.500 de milioane de lei (aproximativ 300 de milioane de euro), care permite constituirea unui portofoliu de garanţii la credite, estimat la 4.500 de milioane de lei (aproximativ 900 de milioane de euro), fiind destinat unui număr estimat de 120 de beneficiari.
Pentru a beneficia de sprijin, beneficiarul trebuie să dovedească și că „nu se află în procedură de executare silită, insolvenţă, închidere operaţională, dizolvare, lichidare sau administrare specială şi nu face obiectul niciunei cereri adresate instanţelor judecătoreşti competente de deschidere a procedurii de concordat preventiv sau de insolvenţă, la iniţiativa acestuia ori la solicitarea vreunui terţ creditor”, conform normelor elaborate pentru Garanţii EximBank în cadrul schemei de ajutor de stat Ucraina.
„Fiind una dintre numeroasele companii românești afectate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, Liberty Galați poate confirma că a solicitat Eximbank România acordarea unui sprijin pentru capital de lucru în cadrul schemei de ajutor de stat Ucraina”, a transmis pentru Europa Liberă un purtător de cuvânt al Liberty Galați.
Scurt istoric al Combinatului Siderurgic Galați
Inaugurat în 1966, Combinatul Siderurgic Galați (Sidex) a fost cumpărat de LNM Holdings NV în 2001, pentru 70 de milioane de dolari. După fuziunea, în 2006, dintre Mittal Steel și Arcelor, numele combinatului a fost schimbat în ArcelorMittal Galați.
În 2019, Liberty House Group (parte a grupului GFG Alliance) a cumpărat de la ArcelorMittal combinatul siderurgic din Galați, la pachet cu alte șase unități europene, achitând pentru toate 740 de milioane euro.
Cu 5.066 angajați și o cifră de afaceri de 7,9 miliarde lei, combinatul a avut anul trecut pierderi de 821 milioane lei.
În 2021, firma a a vut o cifră de afaceri de 9,4 miliarde lei și un profit de 1,3 miliarde lei. În 2020, primul an după schimbarea acționariatului, cifra de afaceri era de 4,7 miliarde de lei, fiind consemnate pierderi de 51 de milioane.
Liberty Galați a ocupat anul trecut prima poziție din județ, după cifra de afaceri, și cea de-a 24-a la nivel național.