ECONOMIE

2024 începe cu o avalanșă de scumpiri: Benzina, alimentele, țigările – toate vor costa mai mult

2024 a venit cu o avalanșă de scumpiri în magazine, benzinării și nu numai. Cresc prețurile pentru țigări, alcool, alimente bio, dulciuri și sucuri, dar și pentru cei care merg la sala de sport.

De la 1 ianuarie, accizele și taxa pe valoare adăugată pentru o parte dintre produse s-au majorat. Și achizițiile de case devin mai scumpe. Pentru firme, anul se anunță complicat. La cele mici, impozitele se pot tripla, iar cele mari vor da și ele mai mult la stat.

Primele minute ale noului an au adus și prețuri noi la pompă. Carburanții s-au scumpit ca urmare a majorării accizelor. Pentru un litru de benzină plătim acum cu 29 de bani mai mult, iar la motorină – cu 26 de bani. Practic, pentru un plin achităm undeva la 13-14 lei în plus.

Accizele au crescut și pentru tutun și alcool cu până la 10%, ceea ce înseamnă o scumpire la raft de până la un leu pe pachet.

Mergem la cumpărături acum – la produsele bio și tradiționale, TVA s-a mărit de la 5% la 9%. De exemplu, o sticlă de kefir bio costă cu 30 de bani mai mult. Dăm mai mulți bani și dacă vrem să ne îndulcim. O cutie de bomboane vine la raft cu 2 lei mai scumpă, la fel și o sticlă de suc cu mult zahăr.

Pe de altă parte, dacă facem mișcare la sala de sport, plătim mai mult pe abonament, pentru că și în cazul lor TVA a sărit la 19%, față de 5%, cât era în 2023.

TVA s-a majorat și pentru locuințele sub 120.000 de euro – de la 5%, cât era până acum, la 9% – numai această diferență urcă prețul unei case, de exemplu, cu peste 4.000 de euro.

În caz că aveți planuri să vă montați panouri fotovoltaice și pompe de încălzire, și aici costurile sunt mai mari, pentru că TVA la instalare e 9%.

Related Articles

Back to top button