ECONOMIE

Prețurile la energie electrică cresc în 2024. Românii vor plăti mai mult începând cu această lună

Prețurile la energie electrică cresc în România în 2024. Românii vor plăti mai mult începând de această lună, creșterea facturilor fiind motivată de majorarea tarifelor de distribuție și transport.

Unul dintre cei mai importanți producători de energie electrică din țară a început să transmită notificări clienților cu privire la modificările contractuale.

Facturile la energie electrică cresc în 2024. Românii vor plăti mai mult începând de acestă lună

Compania a propus un nou preț al energiei electrice, care include tariful de transport, pentru o perioadă contractuală de 12 luni, în valoare de 0,28 lei/kWh, comparativ cu 0,25 lei/kWh cât era anterior.

Conform informațiilor furnizate de ANRE, creșterea medie a tarifelor este de 3,4% pentru operatorii de distribuție a energiei electrice și de 1,50% pentru operatorul de transport. În anumite zone de distribuție, majorările pot atinge aproximativ 6%.

Astfel, o creștere de 5% a tarifului poate duce la o factură mai mare cu 39 de lei pentru un consum de 150 kW, în comparație cu cei 37,5 lei plătiți anterior.

Distribuitorii argumentează că este necesară creșterea tarifelor pentru a moderniza și îmbunătăți rețelele de distribuție.

Totodată, ministrul Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a anunțat că perioada de valabilitate a voucherelor pentru energie electrică a fost prelungită.

Beneficiarii acestor vouchere, gospodăriile vulnerabile, vor putea utiliza aceste vouchere pentru plata facturilor până la 31 martie 2024, comparativ cu termenul inițial, care era 31 decembrie 2023.Prelungirea a fost aprobată în urma consultărilor cu Comisia Europeană

Related Articles

Back to top button