ȘTIRI

Ministrul Finanțelor anunță noi taxe și impozite pentru echilibrul bugetar

Anul 2024 vine cu multe schimbări pentru cetățeni. Statul a implementat diferite măsuri fiscal-bugetare, care vor afecta viața românilor. Aceștia trebuie să se conformeze noilor reguli. Astfel, începând cu noul an, statul impune noi taxe și impozite. În acest caz, românii vor avea mai mulți bani de cotizat la bugetul țării.

În 2024 va intra în vigoare o nouă inițiativă a Guvernului. Mai exact, este vorba despre taxa pe lux. Această nouă obligație la stat va fi aplicată pentru o perioadă de 5 ani. Astfel, românii vor plăti o taxă suplimentară pentru mașinile sau imobilele scumpe. De asemenea, proprietarii vor fi nevoiți să depună și să completeze o cerere la ANAF.

Taxă pe lux din 2024

În 2024, românii vor fi puși la plată. Aceștia vor fi nevoiți să achite noi taxe suplimentare la stat. Printre acestea se numără și taxa pe lux. De la 1 ianuarie, locuințele și vehiculele scumpe vor fi supuse unui nou impozit cunoscut sub numele de „taxa pe lux” impusă de guvern.

În cazul imobilelor, aceasta este de 0,3% din suma care depășește pragul de 2,5 milioane de lei. Adică aproximativ 500.000 de euro. În timp ce pentru autoturisme, pragul este de 375.000 de lei, iar procentul impozitului este același. La sfârșitul lunii octombrie a fost publicată Legea 296/2023. Care creează un nou titlu în Codul fiscal și impune un impozit specific. Care este destinat bunurilor mobile și imobilele de mare valoare.

Declarația ANAF

Proprietarii acestor bunuri care sunt considerate de lux vor fi nevoiți să completeze și să depună o cerere la ANAF. Autoritățile fiscale trebuie să decidă cu privire la formatul și conținutul declarației. Care urmează să fie utilizate în anumite circumstanțe. Înainte ca așa-numita taxă de lux să poată fi pusă în aplicare. Un proiect de ordin care prezintă detalii legate de declarația taxei de lux a fost pus în dezbatere de ANAF.

Potrivit legii 296/2023, acest noi impozit pe proprietățile de lux va viza anumite categorii de persoane. Este vorba despre cele care dețin mașini sau case scumpe. Așadar, vor plăti noua taxă persoanele fizice care au în proprietate individuală sau comună clădiri rezidențiale situate în România. Dacă valoarea impozabilă a acestora este de peste 2.500.000 de lei. Verificarea va fi realizată potrivit bunurilor bunurilor aflate în proprietate la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior.

Vor plăti taxa de lux persoanele fizice sau juridice cu autovehicule înmatriculate în România. Al căror preț total de achiziție depășește 375.000 de lei (aproximativ 75.000 de euro). Impozitul va fi plătit pentru o perioadă de cinci an, începând cu anul fiscal în care s-a încheiat contractul de predare-primire al mașinii .

Related Articles

Back to top button