ECONOMIE

România are cele mai mici salarii și cel mai ridicat preț la îngrășăminte din Europa

România, o țară cu unele dintre cele mai mici salarii din Europa, se confruntă acum cu un nou obstacol economic major: prețurile la îngrășăminte este de trei ori mai mari decât în Ucraina, o națiune aflată în plin conflict militar. Această discrepanță de prețuri a aruncat în aer tot sectorul agricol românesc.

Pe parcursul ultimului an, fermierii români s-au confruntat cu o creștere masivă a costurilor pentru îngrășăminte. Prețurile au crescut de trei ori, o lovitură dură pentru producătorii agricoli, care deja se luptă cu margini de profit reduse. Această situație este cu atât mai surprinzătoare având în vedere că îngrășămintele sunt semnificativ mai ieftine în Ucraina, o țară în mijlocul unui război, unde logisticile și aprovizionarea ar trebui să fie mult mai dificile.

Fermierii români se confruntă cu pierderi considerabile. La prețurile actuale de vânzare a cerealelor, fiecare producător înregistrează o pierdere de cel puțin 50 de euro pentru fiecare tonă de cereale produsă. Având în vedere o producție medie de 6 tone pe hectar, pierderea minimă pe hectar ajunge la aproximativ 300 de euro.

Fermierii român pierd 3 miliarde de euro din cauza concurenței neloiale din partea Ucrainei

Dacă extrapolăm aceste cifre la nivel național, pe cele 10.000.000 de hectare de teren arabil, pierderile totale pentru producția anului 2023 sunt estimate la o sumă colosală de 3 miliarde de euro. Aceasta reprezintă o lovitură economică majoră pentru sectorul agricol românesc, un sector vital pentru economia țării.

Related Articles

Back to top button