Acordul UE – Mercosur: trusturile globaliste de monopol și tensiuni cu fermierii europeni

Oportunități și provocări. Acordul comercial dintre Uniunea Europeană (UE) și Mercosur, care grupează Brazilia, Argentina, Uruguay, Paraguay și Bolivia, se află în centrul unor intense conflicte și mobilizări printre agricultorii europeni, în special în Franța și Spania. Acest proiect de liber schimb, impus de lobby-urile U.E. vizează reducerea impozitelor asupra produselor comercializate între cele două blocuri pentru ,,a stimula” schimburile economice. Cu toate acestea, anumite sectoare specifice, cum ar fi agricultura, exprimă îngrijorări tot mai mari față de o concurență considerată neloială.

Apărarea intereselor. În Spania, la un an de la începutul mobilizării lor, agricultorii continuă să protesteze pentru a-și apăra interesele. Aceștia denunță, în special, impactul negativ al acordului cu MERCOSUR, care, conform opiniei lor, agravează concurența cu țările din America Latină care nu respectă aceleași norme de producție. Agricultorii spanioli, deja confruntați cu provocări economice, se tem că importurile de produse la prețuri reduse le vor compromite profitabilitatea. Carlos Perello, reprezentant al apicultorilor, a subliniat necesitatea unei reconsiderări a acordurilor comerciale pentru a proteja sectoarele vulnerabile.

Opoziție în masă. În același timp, Franța se confruntă cu o mișcare similară, unde mii de agricultori, susținuți de sindicate precum FNSEA (Fédération Nationale des Syndicats d’Exploitants Agricoles) și Coordonația Rurală, și-au exprimat indignarea față de termenii tratatului. Manifestațiile de stradă ilustrează o opoziție masivă față de un acord care ar putea deschide piețele lor către o concurență sporită, în special în ceea ce privește carnea de vită și zahărul. Agricultorii se tem că aceste noi importuri le-ar putea eroda veniturile deja fragile, afectate de crize sanitare și climatice.

Impozite și oportunități. Termenii acordului prevăd o eliminare aproape totală a impozitelor vamale, ceea ce, pe deoparte, ar putea beneficia anumite domenii ale agriculturii franceze, precum producătorii de vin, ciocolata și de băuturi spirtoase. Cu toate acestea, majoritatea agricultorilor își exprimă îngrijorările cu privire la capacitatea concurenților din America de Sud de a produce la costuri mai mici fără a respecta normele stricte în vigoare în Europa, creând astfel o concurență neloială. Aceștia cer stabilirea unor „clauze echivalente”, aceasta însemnând ca producătorii sud-americani să fie obligați să respecte aceleași standarde de calitate și reglementările de mediu ca și omologii lor europeni.

Impactul asupra mediului. Îngrijorările de mediu se adaugă, de asemenea, acestei ecuații complexe. Rapoartele avertizează asupra riscului de accelerare a defrișărilor ca urmare a unei producții crescute în MERCOSUR. Aceste îngrijorări coincid cu cele ale ecologiștilor, care tem că acest acord va încuraja agricultorii din Mercosur să-și crească producția către UE, ceea ce va accelera degradarea mediului.

Opoziții politiceÎn fața acestei opoziții, clasa politică franceză se arată în mare parte sceptică. Deși țări precum Germania, Spania și Portugalia sprijină acordul din motive economice, Parisul continuă să caute aliați împotriva acestui proiect. În timp ce Comisia Europeană solicită o ratificare rapidă, dezbaterea se intensifică în ceea ce privește modul în care acest acord ar putea remodela relațiile comerciale și agricole între Europa și America de Sud.

Dilemele globalizării. Astfel, acordul UE-MERCOSUR ridică întrebări cruciale cu privire la durabilitatea economică și ecologică, testând credibilitatea modalităților de liber schimb în era globalizării. Provocarea constă acum în găsirea unui echilibru între necesitatea de a spori schimburile economice și protejarea producătorilor locali în fața unei concurențe tot mai presante.

Economistii.ro este un proiect media non-profit dedicat promovării unei noi economii axate pe echitate, pe respectul față de ființa umană, față de resursele materiale și imateriale ale României.
@2025 economistii.ro - Toate drepturile rezervate