Ciprian Domnișoru, profesor asistent de economie, Aalto School of Business, Helsinki GSE și membru al IZA Research Fellow.
Robert A. Miller, profesor de economie la Tepper School of Business de la Carnegie Mellon University.
Siguranța succesiunii în afacerile de familie. Fiii au o probabilitate mult mai mare decât fiicele de a prelua funcția de CEO în afacerile de familie.
În firmele finlandeze de familie, am constatat că fiii au o probabilitate de patru ori mai mare decât fiicele de a moșteni roluri de conducere. Acest lucru ridică întrebări: Cum ajung familiile antreprenoriale la astfel de decizii cu o înclinație spre un anumit gen – și ce implicații politice reies din aceste alegeri?
Recentul nostru document de discuție IZA arată că drumul spre succesiune începe devreme – în etapa de formare a familiei. Comparativ cu alți părinți finlandezi, antreprenorii sunt mai susceptibili să prezinte preferințe de fertilitate orientate spre fii. Dacă primul lor copil este o fată, sunt mai susceptibili să aibă copii suplimentari. Antreprenorii sunt, de asemenea, mai susceptibili să adopte băieți și să nu mai aibă copii după nașterea unui fiu. Interesant este că femeile CEO contrazic această tendință: ele sunt mai susceptibile să adopte fete.
Familiile care afișează preferințe de fertilitate orientate spre fii își pregătesc, de asemenea, copiii diferit pentru succesiune – fiii primesc o educație mai puțin generală, dar mai multă formare în firma familiei decât fiicele.
Efectele acestor decizii timpurii sunt vizibile cu mult înainte de predarea formală a companiei. Fiii obțin, de obicei, participații mai mari la proprietate, funcții în consiliul de administrație și câștiguri mai mari; cu un decalaj de câștiguri de 27% între fii și fiice în firmele de familie, comparativ cu 16% pe piața muncii finlandeză mai largă.
Industria joacă un rol cheie în toate rezultatele pe care le-am studiat. În sectoarele dominate în mod tradițional de bărbați, cum ar fi producția și construcțiile, fiicele sunt mult mai puțin susceptibile de a urma studii conexe, de a lucra în afacerea familiei sau de a deveni CEO. În industriile mai dominate de femei, cum ar fi educația, ospitalitatea sau asistența medicală, decalajul se reduce, dar fiicele tot nu sunt preferate fiilor când vine vorba de succesiune.
Ce se întâmplă cu afacerea în sine când copiii preiau conducerea? În medie, nu găsim dovezi clare că firmele au performanțe mai slabe atunci când sunt transmise generației următoare. Cu toate acestea, performanța scade adesea atunci când alți membri ai familiei, cum ar fi un soț, un frate, o soră sau un părinte, preiau frâiele. Am constatat, de asemenea, că circumstanțele succesiunii variază foarte mult în funcție de gen. După moartea unui CEO, majoritatea fiilor care au intervenit aveau experiență anterioară de lucru în firma familiei. Doar 29% dintre fiice au avut același lucru.
Aceste constatări sunt deosebit de relevante în contextul scăderii fertilității. Cu mai puțini copii, există mai puțini moștenitori potențiali care să preia firma familiei. Excluderea fiicelor reduce și mai mult acest grup, crescând riscul ca firmele să se străduiască să găsească succesori, să subinvestească sau să fie vândute în dificultate. Factorii de decizie politică au luat act: de exemplu, Fondul European de Investiții sprijină acum întreprinderile care se confruntă cu închiderea din cauza lipsei de succesori.
Pe scurt, succesiunea este un proces pe termen lung care începe cu formarea familiei și continuă prin educația și cariera timpurie a generației următoare. Acest lucru sugerează că schimbările temporare de politică pot avea un efect redus, iar schimbările permanente ar putea să-și facă drum prin sistem doar încet. Politicile publice care vizează sprijinirea afacerilor de familie (de exemplu, stimulente fiscale pentru transferurile intergeneraționale sau formarea antreprenorială) ar trebui să țină cont de acest orizont de planificare lung.
© Ciprian Domnișoru, Robert A. Miller
Ciprian Domnișoru este profesor asistent de economie și știința datelor la Aalto School of Business, Helsinki GSE și membru al IZA Research Fellow. Robert A. Miller este profesor de economie și strategie la Tepper School of Business de la Carnegie Mellon University.