Ziua Eliberării: fiecăruia tarifele sale!

Antoine Bouët, Houssein Guimbard, cepii.fr

De la preluarea funcției, Donald Trump a dat frâu liber „maniei tarifului” , taxând anumite țări și produse mai mult decât altele, ajungând până la impunerea unor taxe vamale reciproce.

Rezultatul este un spectru larg de taxe impuse țărilor lumii pentru a intra pe piața americană. Între 20 ianuarie 2025, ziua în care Donald Trump a fost învestit în funcția de președinte al Statelor Unite, și 2 aprilie 2025, „ziua eliberării”, noua administrație a luat o serie de decizii protecționiste.

Ca rezultat, în două luni și jumătate, protecția vamală medie asupra bunurilor importate în economia americană s-a schimbat fundamental.

Această creștere a protecției variază de la un partener la altul în funcție de deciziile președintelui, dar și în funcție de compoziția sectorială a exporturilor fiecărei țări. Astfel, China este cea mai afectată, cu o creștere de peste 50 de puncte procentuale (pp), urmată de Cambodgia (48,3 puncte procentuale), în timp ce Australia își vede exporturile către Statele Unite afectate de doar 6,3 pp suplimentare.

Măsuri protecționiste luate de la învestire:

  • modificarea acordului de liber schimb nord-american USMCA (+25 pp pe importurile din Canada și Mexic, cu excepții);
  • +20 pp pe toate importurile de bunuri din China;
  • +25 pp pe importurile de oțel și aluminiu din orice origine;
  • +25 pp pe importurile de vehicule și piese de schimb din orice origine;
  • taxe vamale reciproce pe 2 aprilie 2025, „Ziua Eliberării”, adăugate la taxele existente (excepții: automobile, oțel și aluminiu, cupru, farmaceutice, semi-conductoare, lemn, aur, energie, minerale…).

Sursa: calcule bazate pe baza MAcMap-HS6 a CEPII.

Economistii.ro este un proiect media non-profit dedicat promovării unei noi economii axate pe echitate, pe respectul față de ființa umană, față de resursele materiale și imateriale ale României.
@2025 economistii.ro - Toate drepturile rezervate